Hírek

2016.08.28. 18:35

A temetőben leltek egymásra

Felsőszentiván - A cselédlány beleszeretett a vadászba, ám egy öregemberhez adták feleségül. Az esküvő másnapján a lány lúgot ivott, a vadász is öngyilkos lett. Ám a szerelmesek a felsőszentiváni temetőben egymás mellé kerültek.

Házi Péter

A feltehetően az 1900-as évek elejéről származó, fenti történetet még a helyi falugazdásztól hallotta Bakos Iván, aki talán ennek hatására döntött úgy, hogy nekiáll rendbe tenni az 1700-as évektől kezdve egészen az 1970-es évekig használt, ma már inkább csak elfeledett felsőszentiváni temetőt. Felsőszentivánon, ahol Zichy Rafael egykori kastélya is található, jelenleg olyan háromszázan laknak, deörvendetes, hogy az elmúlt években húsz kisgyermek is született az Abához tartozó településen.

Az 1700-as évektől kezdve temetkeztek ide a felsőszentivániak, most újra rendbe hozzák a temetőt Fotó: egyesület

- 1996 óta gyűjtöm a településről készült fotókat, nemrég például Makóról jelentkezett egy hölgy, hogy az őseit keresi, valahonnan a környékről származnak. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a közigazgatásilag szintén Abához tartozó Belsőbáránd civil egyesületével együtt megtisztítjuk, rendbe tesszük a régi temetőt, amelynek kapuját állítólag még a hetvenes évek elején dózerolták el. A Mária szobrot már korábban bevontatták traktorral a bokrok közé, később pedig, véletlenül vagy direkt, de ide telepítették a műtrágya tároló épületét is - mondja Bakos Iván, aki tizenkét társával együtt korábban megtisztította a temető kőkeresztjét, most pedig a második ütemben szorgoskodtak annak érdekében, hogy a régi sírok újra méltó körülmények közé kerüljenek. Lesz persze még munka bőven, de legalább már látszik, hogy itt elhunytak emlékét őrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!