Hírek

2017.01.29. 17:40

Kamerával és világítással - A templomot is nézi majd kamera

Pusztaszabolcs - Múlt szerdai ülésén a két nagy helyi felekezet templomáról is tárgyalt a képviselő-testület. Kamerás védelem, megvilágítás, gyalogút szerepel a grémium tervei között.

Kocsis Noémi

A megvilágítás részben pontot tehetne a katolikus templom régi problémájára is. A szentélyrész mögötti ablakokat ugyanis ismeretlenek rendre betörték téglákkal, kövekkel, a tetőről induló csapadékvíz-csatornát többször letörték és elvitték, de szilveszterkor a meglévőbe is petárdát dugott valaki.

De megrongálták már a templom mögötti korpusz keresztjét, többször falfirkák is csúfították az épületet, s történt betöréses lopás is. Persze ezen eseteket a kivilágítás kevés lenne megelőzni, ezért az önkormányzat a meglévő kamerarendszert is bővítené. Még az idén szeretnék, ha a katolikus templomot is figyelnék kamerák. Az eddigi rendszer is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Egyéves előkészítő munkán vannak túl, hiszen a településfejlesztési és értéktár bizottság már tavaly ilyenkor tárgyalta a katolikus és református templomok megvilágításának kérdését - mondja Csányi Kálmán polgármester. Akkor azonban a beérkezett árajánlatokból kialakuló műszaki kép elég vegyes volt, így a testület végül nem hozott döntést.

Tavaly novemberben ismét ajánlatokat kértek a négy korábbi vállalkozástól. Az egyetlen beérkezett ajánlat fedezete megvan a költségvetésben (a katolikus templom esetében 944,6 millió forintra, a reformátusnál 437,4 millióra tett ajánlatot a vállalkozó, s a testületi ülésen a képviselők ezt el is fogadták), a megvalósítás célja pedig kettős.

A pusztaszabolcsi református templomra is irányítanának figyelmet, egyedi megvilágítással
Fotó: Koppán Viktor

- Jó lenne, ha a Pusztaszabolcson áthaladók látnák az itt meglévő értékeket, amelyeket szeretnénk bemutatni - teszi hozzá Csányi Kálmán. Persze a biztonság sem elhanyagolható - a megvilágítás ugyanis részben pontot tehetne a katolikus templom régi problémájára is. Az ennek szentélyrésze mögötti ablakokat ugyanis ismeretlen tettesek rendre betörték téglákkal, kövekkel, a tetőről induló csapadékvíz-csatornát többször letörték és elvitték, de szilveszterkor a meglévőbe is petárdát dugott valaki.

De megrongálták már a templom mögötti korpusz keresztjét, többször falfirkák is csúfították az épületet, s történt betöréses lopás is. Persze ezen eseteket a kivilágítás kevés lenne megelőzni, ezért az önkormányzat a meglévő kamerarendszert bővítené. Még az idén szeretnék, ha a katolikus templomot is figyelnék kamerák. Ugyanis az eddigi rendszer is beváltotta a hozzá fűzött reményeket - mondja a polgármester.

- Azt tapasztaltuk, hogy ahol eddig kihelyeztük, ott is csökkent, vagy meg is szűnt a rongálások, lopások száma. Van kameránk például a vasútállomásnál, ahol sokan lakatolják le kerékpárjukat. Itt korábban gyakoriak voltak a kerékpárlopások - a kamera működése óta sikerült lefülelni egy tolvajt, ennek híre pedig visszatartó erejű eseményként terjedt el. A műszaki tartalom elindítása és a költségek meghatározása után a katolikus templomnál 2017-ben mindenképpen szeretnénk egy hasonló kamerát.

A katolikus templom és a benne lévő barokk orgona az egyetlen műemlékegyüttes a kisvárosban. (Az orgonát 1941-ben 3000 pengőért vették meg. Miután kiderült, hogy egy XVII-XVIII. század fordulója körül épített, szinte teljes egészében eredeti mechanikával rendelkező hangszerről van szó, 2003-ban a Kulturális Örökség Hivatala műemlékké nyilvánította.) A templomot körbeöleli a 6207-es főút, amelyről a gyalogosforgalom több ösvényen is átszeli a templomkertet.

A katolikus plébánia az elmúlt években többféle módon próbált gátat vetni ennek, de eredménytelenül. Megoldást az hozhat, hogy a meglévő rengeteg ösvény helyett egyet jelölnek és alakítanak ki véglegesként, amit egyébként az emberek is rendszeresen használnak. Ehhez a gyalogúthoz a tervek szerint gyalogátkelőhely is létesülne a főúton, a balesetveszély megelőzéséért, a templom melletti szakaszon pedig parkolóhelyeket alakítanának ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!