A tetoválás fesztiválja - bőrbe varrt vallomások

2016. március 06., 14:42 szerző: S. Töttő Rita fotós: Molnár Artúr
komment
Székesfehérvár – Első alkalommal szerveztek a megyeszékhelyen tetováló fesztivált. A bőrbe varrt művészet kilépett az underground árnyékvilágából – elfogadott művészeti ággá vált.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Jó alkalom volt ez a tetováló fesztivál arra, hogy az egyébként egymást vélhetően elég jól ismerő közönség kicsit elidőzzön a másik művészeti alkotásain, elsztorizzanak a bőrbe varrt képek történetein, eszmefuttatásokat tartsanak a tetoválás mibenlétéről – miközben új tetováló arcokat, stílusokat ismernek meg és közben jó zenét hallgatnak. A tizenéves korú fiataltól az ötvenes éveit taposó tetkóviselőig számos korosztály képviseltette magát a Fehérvár Inken, amely az évek óta sikerrel zajló budapesti rendezvény kistestvére.

Állítólag még olyanok is eljöttek, akik egyetlen tetoválást sem viselnek – ezt Körmöczi Péter szervező állította. Ha ez igaz lenne, ezen a rendezvényen ez olyan lenne, mint máshol a fehér holló. Nem sok olyan testfelszínt lehetne mondani, ami valakinek ne lenne valamivel megjelölve: láttam vonalkódot tarkón, indákat teljes karon, képregényeket lábon, háton, vállakon, nu school fotószerű alkotásokat, feliratokat, old school pin up lányos varrásokat, hogy csak néhányat említsek.

- Természetesen a legújabb stílusokat vonultatjuk fel, így a „tombola tetoválások” is ezen irányzatokból kerültek ki – árulta el Péter. Ekkor már sorban várták a nyertesek, hogy rájuk kerüljön az új minta, melyeket a győri Miklós Krisztián, a szegedi Lövy Lénárd, a tatai Gulyás László, a fehérvári Cseppentő Gergő ésCsecskedi László készített el. A varrás sosem könnyű műfaj, annak sem, aki elviseli a készítését és annak sem, aki készíti. Itt legalább nagy szurkolótábor vette körül a „pácienseket”, akiknek bőrére felkerülhetett rózsás-arcos, madárfej koponyás vagy éppen lángos-koponyás mű is. A retro ugyanis a tetoválás művészetében is dívik, sokan visszatérnek a húsz-harminc évvel korábbi egyszerűbb, karakteres minták viseléséhez.

Jó alkalom volt ez a rendezvény arra is, hogy a résztvevők meséljenek saját alkotásaikról. Székesfehérvár egyik legismertebb, csodásra tetovált pin-up lánya Hofman Viktória, aki minden elvét, élményét magára varratta: a kutyák iránti rajongásáról, vegetarianizmusáról és kerékpáros életmódjáról tanúskodnak tetkói.

- Meglehetősen későn, 28 évesen döntöttem az első tetoválásom mellett. Budapesten találtam egy lányt, aki mindig szinte lerajzolta a gondolataimat. Azóta hozzá járok – mondja Viki. Szőke Gábor, a fesztiválon is fellépő Joystix zenekar frontembere szintén sokat mesélhetne. Ő azonban nem sokat teketóriázott, tizenéves kora végén beállított a fehérvári Goldhoz és kérte, hogy kerüljön rá valami…

- Mindig megbíztam benne, a legtöbb mintámat nem terveztem meg előre – mondja. És még szóba kerül sok minden: ki hogyan adta be otthon a szüleinek az első tetoválását, milyen tetkós „baleseteket” kellett eltakarni más mintákkal, kire mi volt hatással. Éjszakába nyúló beszélgetések az ilyenek, amelyből tanulni lehet: azoknak, akiknek még nincs, s azoknak is, akiknek már túl sok is a tetoválásuk…

S. Töttő Rita

2016. március 06., 14:42 szerző: S. Töttő Rita fotós: Molnár Artúr

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...