Hírek

2010.10.18. 05:21

A tízezres lélekszám felé - Gárdony ökováros lenne

Gárdony - A városban ketten indultak polgármesterjelöltként, az eddig is hivatalban lévő Tóth István, és az MSZP-s képviselő, Omischl Mihály. A legtöbb szavazatot Tóth István kapta.

Kovalcsik Katalin

- Polgármesterként  öröm számomra, hogy az utóbbi négy évben nem a széthúzás, hanem az együttgondolkodás, a közös cselekvés jellemezte a várost, a képviselő-testületet - mondta Tóth István,  aki a Fidesz-KDNP színeiben indult a választáson,  2337 szavazatot kapott, a szavazáson megjelentek 71,58 százaléka voksolt rá. - A Gárdonyi  félsziget eladásával megteremtettük a pénzügyi alapját értékeink megőrzésének. Az utóbbi hónapokban átadtuk a közösségi házat, a  magtárban elkészült a galéria, felújítottuk a  református templomot, a madárvártát, kész a dinnyési hagyományőrző központ, amely később a  településrész  központja lehet.
A városban  nagy reményeket fűznek a geotermikus fűtésrendszerhez. A próbafűtés több közintézményben megkezdődött,  amely a termálfürdőt, az iskolákat,  a polgármesteri hivatalt, a Szabadság utcai társasházakat is érinti. 
- Sokat léptünk előre a közterületeink szépítésében, ahogy a közösségformálásban is, ami legalább annyira fontos, mint az anyagi javak halmozása. 

A település ökováros szeretne lenni, és ezt a státuszt kiterjesztenék a tókörnyékre is. A  polgármester vezetésével kidolgoznak egy Velencei-tó környéki mintaprojektet, amelynek lényege a lakóházak, az üdülőházak  energiatakarékos  működtetésének megteremtése  lenne.
- Ez kiemelt és nagy feladat lesz - folytatta Tóth  István -,   miközben viszont  készülünk Gárdony központjának kialakítására. Tervezzük a hivatal teljes  felújítását,   kedvesebb épületet képzelünk el a jelenlegi helyett.  Szeretnénk megépíteni a főtér Velence felé eső oldalán a közösségi házat, ahol helyet kap a könyvtár, a Fókusz családsegítő, új központi orvosi ügyeletet valósítunk meg. Az épület első szintjén, tetőterében lakásokat alakítunk ki, folytatjuk a városközponti rehabilitációt. 
A polgármester és a testület  összetett feladatnak tartja  a Velencei-tó településeihez tartozó nyolc kilométeres partszakasz alakítását.
- Kaptunk is kritikát a part miatt, tudjuk, rendbe kell tenni, ami összetett feladat és munka  lesz, mivel a partnak nagyon sok használója  van. Mindenkivel tárgyalni  kell,  közben  életet lehelni a szinte csak két hónapig élő  partmentébe. A télen több fórumot szeretnénk tartani a témáról,  megszólítva azokat, akik  felelősséget éreznek a tó iránt.  Hosszú távú koncepciót kell kidolgoznunk, hogy  mindez sikerüljön, nem számíthatunk pályázatra, együtt kell gondolkodnunk a lakossággal, a befektetőkkel. A Napsugár parti projekt elemeit fönntartjuk, ha lesz  jobb feltételű pályázat,  lépünk. A tóparton nyolchektáros területünk van, amit másfél hónapon át tudunk hasznosítani. Hatalmas strandjaink vannak, amelyek a nyári forróságban is alig  kihasználtak. A parton sétányokat, bicikliutat tervezünk, a négy nagyobb csomópontot - Park strand, Nautis hotel és Sport Beach környéke, valamint a Gárdony félsziget - összekötni, és csatlakozni a velencei sétányokhoz. A déli parton hangulatos promenád alakulhatna ki, ez a turizmus és a helyiek miatt is lényeges.
A városban az útépítésekre  közel egymilliárdot költöttek. Az agárdi óvodára új tető kell, plusz csoportszobát kell építeni a gyermeklétszám növekedése miatt. A  városlakók száma hamarosan elérheti a tízezret a beköltözőknek  és a nyaralóházakat  állandó lakássá  alakítóknak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!