Hírek

2016.01.21. 18:14

A Toszkána mániás szőke fehérvári

Mint egy tündérmese. Egyszer volt, hol nem volt, élt Fehérváron egy sudár, szőke lány, aki imádott utazni. Mikor pedig eljött érte az ő hercege fehér lovon, a lány sorsa örökre összekovácsolódott Itáliával.

Kocsis Noémi

Ha ma egy Olaszországba, pontosabban Toszkánába készülő magyar turista nemcsak a minden útikönyvben megtalálható információkra kíváncsi az utazás mikéntjéről, a szállásokról és látnivalókról, hanem például azt is szeretné előre tudni, mennyire sósak az olasz kenyerek, hol lehet Olaszország legeslegjobb fagyiját kapni és le kell-e vennünk a cipőnket, ha egy derék talján meginvitál bennünket az otthonába – nos, akkor ezen információkért majdnem biztosan Toszkána Viki honlapjára megy. Utazási körökben gyakorlatilag már csak így nevezik a fehérvári szőke lányt, Nyitrai Réka Viktóriát, aki tíz éve él odakint és mint mindig is a turizmusban dolgozó szakember, kezdettől lelkesen vetette bele magát a témába. Idegenforgalmi közgazdászként volt gyakorlaton budapesti hotelben, balatoni üdülőben, majd egy rövid német kiruccanás után Görögországban élt három évig, s animátorként, idegenvezetőként dolgozott. Mikor egy olasz nyelvtanfolyam után már tudta annyira a nyelvet, egy firenzei luxushotelben helyezkedett el négy évre, majd a szülés után két nagyon szép, medencés apartmanházat vezetett hét évig.

Viki bárhova megy, mindig fotózza a csodás olasz tájat

„Toszkána Viki”-t az ismerősei kezdték a második keresztnevén emlegetni, a Viktória nemzetközi szinten ugyanis sokkal könnyebben kimondható. A világjárásba tizenévesként szeretett bele, mikor a szülei a klasszikus daciás, ételkonzerves, hátizsákos városnéző nyaralásokra vitték őt és testvérét. Vikivel a karácsonyi időszakot megelőzően legutóbb még ragyogó napsütésben találkoztunk Fehérváron, amikor az egyik fürdő különtermében érdeklődő magyaroknak tartott előadást Toszkánáról. Dugig volt a terem. Mesélt Lajaticóról, a kis faluról, ahol a kisfiával él, miután otthagyta a Firenze melletti nagyobb várost. Lajaticóval viszont megkapta Andrea Bocellit, akinek édesanyja és testvére, annak családjával szintén ott lakik, így Réka olykor összefut a településen a világhírű vak tenorral a helyi kisboltban. Toszkána Viki 12 évvel ezelőtt kezdte el írni olaszországi utazási tapasztalatait egy weboldalra, személyes élményeiről rendszeresen blogolt. – 2013-ban végül választút elé kerültem és otthagytam az apartmanházakat, amiket hét éve vezettem, mert így több időm van, tudok kirándulni is veletek és szervezek pincelátogatást, közös főzést, olajszüretet és mást – írta az oldalon a hozzá segítségért fordulóknak.

Mára több százan vannak már, akiknek a fehérvári Viki segített megismerni Itália rejtett kincseit. Elindított egy külön csatornát is a legnagyobb videomegosztón, és sok további terve van. Toszkánában egyébként éppen e hét közepén esett le az első nagy hó, Firenzét monstre hókotrók járják, a sípályák kezdenek megtelni, ő is gyakran síel a kisfiával. Magyar – ráadásul egy idő után elvált, egyedülálló – nőként csinált szép karriert Olaszországban, hatalmas elkötelezettséggel és lendülettel. A munkát és a családot nem volt mindig könnyű összeegyeztetni, de vakációkban a családi, szülői háttér, év közben a rugalmas munkaidő – ami Vikinél napi tíz órát jelentett – segített.

Egymaga ír, fotóz, videózik, telefonál, oldalt szerkeszt és temérdek kérdésre válaszol az ország minden tájára. Még szerencse, hogy ezekre a strandon heverve vagy a sífelvonón ücsörögve is meg tud felelni, hála a modern technikának. És hogy milyen Olaszországban élni egy iskolás gyerekkel? – Az iskola 8.45-kor kezdődik és 13.10-kor véget is ér. Ha tornaóra van, aznap mindenki melegítőben küldi iskolába a gyerekét. Az iskolai rendszer sokkal szervezetlenebb, mint a magyar, gyakorlatilag lehetetlen megszokni. Nyári táborok nem nagyon vannak, viszont a gyerekek köpenyt hordanak – említ néhány érdekességet a magyar–toszkán anyuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!