Hírek

2017.04.30. 08:13

A tragédia, amit nem lehet elfejteni - Megemlékezés az örmény genocídium évfordulóján

Az örmény genocídium 102. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak szombaton a Béke téri katonatemetőben.

Laci Patrícia

102 évvel ezelőtt, pontos dátum szerint 1915. április 24-én az oszmán kormány körülbelül kétszázötven örmény értelmiségit fogott el, majd végzett ki, ezzel kezdődött meg az örmény genocídium. A népirtás alatt másfél millió örmény ember vesztette életét. A világon rengetegen megemlékeznek a népirtásról,ezért például tömegek látogatják meg április végén Jerevánt, Örményország fővárosát.

A Székesfehérvári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is elhelyezték a koszorújukat
Fotó: Molnár Artúr

A szomorú évforduló alkalmából szombaton Székesfehérváron a Béke téri katonatemetőben rendezett koszorúzást a helyi örmény nemzetiségi önkormányzat, melynek elnöke, Kazarjan Knar Aszaturovna örmény nyelven, alelnöke, Gevorkjan Szuzanna pedig magyar nyelven emlékezett az áldozatokra. Az eseményen tiszteletüket adták a lengyel kisebbségi önkormányzat képviselői, illetve Juhász László, Székesfehérvár önkormányzatának képviselője.

 

Gevorkjan Szuzanna elmondta nekünk, hogy remélhetőleg egy napon az egész világ elismeri az örmény genocídiumot, hiszen ez a népirtás egy olyan tragikus esemény, amit nem lehet, s nem is szabad elfelejteni. A genocídiumot eddig 24 független ország ismerte el, ezt legutóbb Németország tette meg 2016-ban. A megemlékezés az egyik székesfehérvári étteremben folytatódott, ahol Szuzanna tartott előadást a genocídiumról, s annak áldozatairól, illetve Szahayan Nelszon operaművész is fellépett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!