Hírek

2017.01.18. 19:10

A tudatos spórolás művészete

A spórolás nem egyszerű a fogyasztói társadalomban, de nem is lehetetlen. Bertók Ferenc pénzügyi szakértő olyan tanácsokat adott, melyekkel könnyebben félre tudunk tenni.

Laci Patrícia

Az előző hónap sok család számára megterhelő volt anyagilag a karácsony miatt. Ezért felkerestük Bertók Ferenc pénzügyi szakértőt, aki elmondott olyan trükköket, amelyek segítségével akár tízezreket is félre tudunk tenni.

- Elsősorban vizsgálják felül a meglévő kiadásaikat az emberek, legyen szó mobilszolgáltatóról, bankról vagy éppen lakásbiztosításról, ezt minden év elején érdemes megtenni, ugyanis a piac folyamatosan változik - tanácsolta a szakember.

Bertók Ferenc pénzügyi szakértő szerint a tudatos spóroláson van a hangsúly

Bertók Ferenc elmondta, hogy a statisztikák azt mutatják, 2016 decemberében sokkal többet költöttünk az előző évekhez képest, ezért mindenképpen gondoljuk át, pontosan mit is vásárolunk a pénzünkön.

- Sokat tudunk félretenni akkor is, ha okosan vásárolunk be. Úgy gondolom, nem kell mindennap áruházakba menni, ezért aki teheti, a nagy bevásárlást intézze el egy héten egy alkalommal. Ugyanis ha minél többet időzünk a bevásárlóközpontokban, annál nagyobb az esélye, hogy olyan dolgokat is megkíván a szemünk, melyekre nincs szükségünk, ám mégis ott landol a bevásárló kocsinkban - mondta a pénzügyi szakértő.

Jó trükk az is, ha az ételeket saját magunk készítjük el ahelyett, hogy vendéglőkbe vagy büfékbe mennénk. Bár az élelmiszerek megvásárlása is költségnek számít, mégis olcsóbban megúszhatjuk a helyzetet, hiszen csak egy éttermi étkezés ára minimum 1000-1500 forintnál kezdődik, de ez az összeg elérheti a több ezer forintos költséget is.

A szakember tanácsolja, hogy ne járjunk mindennap az áruházakba vásárolni, mivel ha minél többet rójuk az üzleteket, annál nagyobb az esélye, hogy felesleges dolgokra is pénzt költünk Fotó: Molnár Artúr

- Az az ideális, ha a gyerekeknek is elkészítik a szülők a tízórait, ebédet, uzsonnát. Így a fiatalok nem az iskolai büfében vagy a gyors éttermekben költik el a zsebpénzüket - fejtette ki véleményét Bertók Ferenc, majd így folytatta:

- Nézzünk körül otthon, s gyűjtsük össze azokat a tárgyakat, ruhákat, melyekre már nincs szükségünk. Próbáljuk a felesleges holmikat eladni bolhapiacon vagy az interneten.

Havi szinten több ezer forintot nem mindig egyszerű félretenni a mai világban, de ha fogunk egy vázát vagy egy bögrét, melybe naponta csak egy 100-as vagy 200-as érmét beledobunk, havonta meg tudunk takarítani több ezer forintot. Bárhova is tesszük el a félretett összeget, fontos, hogy külön gyűjtsük a spórolt pénzünket, így tudjuk, hogy azokhoz a bankókhoz nem nyúlhatunk akármikor hozzá. Ráadásul jobban át tudjuk látni, mégis mennyi pénzből gazdálkodhatunk. A lényeg a tudatos spóroláson van, melyet jó, ha gyermekeinknek is megtanítunk. A szakértő szerint, ha a fiatalok azt látják szüleiktől, hogy folyamatosan félretesznek, ezt a mintát ők is elsajátítják majd a későbbiekben.

SZERINTEM

Bevásárolni általában listával - írottal, vagy fejben lévővel - indulok, így ritkán fordul elő, hogy bármi pluszt megvennék. Az ételeket többnyire magam készítem, legfeljebb heti 1-2 alkalommal eszünk büféből vagy étteremből. A gyermek az óvodában étkezik, még nincs zsebpénze, így ő biztosan nem költ feleslegesen. Én viszont nyilván hibázok valahol, mert mindezek ellenére sem sikerül értékelhető összeget spórolnom hónap végére. A gond talán ott lehet, hogy sosem voltam jó a felesleges ruhák, holmik eladásában. Maradt tehát ez a kiaknázatlan lehetőség, meg a malacpersely...

Bokros Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!