Hírek

2017.04.27. 17:18

A vaddisznók már a városokban is meg tudnak élni

Fejér megye – Az egyre növekvő vaddisznó-állomány hatalmas károkat tud okozni a mezőgazdaságban dolgozóknak. Manapság pedig már a városokban is megjelenhetnek.

Szanyi-Nagy Judit

Magyarországon 2016 tavaszán csaknem 102 ezer vaddisznót jelentettek be, ebből Fejér megyében tavaly mintegy 6500 példányt becsültek – mondja Takács Tibor fővadász, majd hozzáteszi: – Bár közel ennyit terítékre is hoztak a vadászok, az állomány nagyságát a vaddisznó szaporasága miatt így is csak szinten tartani tudták.

Exner Izabella vadász megmutatja, miért túrják fel az éhes vaddisznók a mezőgazdasági területeket: nagy kedvencük a kukorica
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Ráadásul a vaddisznó jól alkalmazkodik, nincsen természetes ellensége (például medve, farkas vagy hiúz), és bárhol megtalálja a táplálékát, igazi mindenevő. – Itthon a nagyvadak élőhelye általában a termőföldekkel határolt erdő. Ám. mivel a vaddisznó könnyen alkalmazkodik és magas intelligenciával rendelkezik, manapság megjelenésére új területeken is számítani lehet, például a mezőgazdasági területeken vagy a városi környezetben.

Arról, hogy mennyi esély van például Székesfehérváron vaddisznóval találkozni, valamint, hogy miként védekezhetünk ellenük, a pénteki Fejér Megyei Hírlapban olvashatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!