Hírek

2013.04.11. 11:38

A várárok hídjának cölöpjeit találták meg Fehérváron

A Varkocs-szobor terén megtalálták az egykori vár Budai kapujához vezető fahíd néhány pillérét. Hármat csütörtökön egy munkagép segítségével ki is tudtak emelni.

Klecska Ernő

Sokan felfigyeltek rá, hogy a Varkocs szobor előtti medence és a szomszédos illatszer üzlet közötti területen szokatlanul mélyre ástak a markológépek. Nem véletlenül, ugyanis a talajba süllyesztett, fa cölöpöket találtak. - Ha minden igaz, akkor az egykori várárok feletti híd pilléreire akadtunk - mondta a munkálatokat irányító Szücsi Frigyes, a Szent István Király Múzeum régésze.

- Mindent dokumentáltunk és most megpróbáljuk kiemelni a cölöpöket, hogy megállapítható legyen a koruk. Az első cölöpre láncot tekertek, majd egy munkagép segítségével megpróbálták kiemelni. Végül sikerült. Majd ezt még kétszer megismételték, ám a negyedik cölöp már olyan korhadt volt, hogy nem lehetett vele mit kezdeni.

A mai illatszer üzlet épületének helyén lehetett az új Budai kapu. Az előtte lévő várárok legszélesebb időszakában akár 150 méter széles is lehetett, így az odavezető fa híd vége valahol a mai Magyar Király Szálló előtt volt. A mostani lelet jelentősége az lehet, hogy a korabeli ábrázolások után konkrét bizonyítéka is lehet a várárok, illetve a híd helyének. Most persze még sok a bizonytalanság, a későbbi vizsgálatok adnak majd teljesebb képet.

Ott volt a cölöpök kiemelésénél Horváth Emil vízügyi mérnök, a dendrokronológia művelője. Ez a tudományág a faanyagok korának meghatározásával foglalkozik. Horváth úr évtizedekkel ezelőtt hobbiként kezdett foglalkozni vele, ma már a múzeum rendszeresen számít a szakértelmére. Azt mondja, akár éves pontossággal megmondják a fák születésének és kivágásának időpontját. Ehhez az évgyűrűket és az adott terület korábbi adatait vetik össze.

Siklósi Gyula régész korábban a szemközti épület pincéjében végzett ásatást és ott is talált cölöpöket. Azt mondja, neki senki nem szólt a mostani leletről és látatlanban nem tud véleményt mondani. A mostani felmérési rajzot rá kellene tenni az övére és már többet lehetne tudni. A várkapu előtt felvonóhíd volt, annak nem kellenek cölöpök. De voltak a várárkot erősítő oldalsó cölöpök és kihegyezett, a mederbe elsüllyesztett cölöpök is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!