Hírek

2014.10.30. 20:20

A Várkörút kialakulásáról szólt a tudományos előadás-sorozat

A nyitó programmal elkezdődött csütörtökön az a tudományos előadás-sorozat, melyet a Várkörút felújítása kapcsán szervez a Városi Levéltár és Kutatóintézet.

Fehérvár egyik legforgalmasabb útjának, a Várkörútnak a felújítása idén augusztusban kezdődött el.

Az Új Belváros Várkörút rehabilitációja című pályázathoz kapcsolódik a Városi Levéltár és Kutatóintézet ötrészes ismeretterjesztő programsorozata, melynek nyitó előadását Igari Antal, Fejér megye főépítésze tartotta csütörtök délután, az intézményben.

A neves és elismert szakember bemutatta azt a folyamatot, amelynek során a város „kinőtte magát”, ezért szükség volt a városfalak elbontására, és az addigi vizesárok megszüntetésére, lefedésére. A XVIII. században kezdődött fejlődés során a Várkörút a város egyik legfőbb utcájává vált, és bő másfél évszázad alatt minkét oldalon beépült.A program résztvevői áttekintést kaptak többek között Székesfehérvár népességének növekedéséről a kiegyezéstől a XX. század közepéig. Ebben az időszakban nagyjából tízévente háromezer fővel növekedett a lakosok száma. Szó volt továbbá a kiegyezést követő időszak polgármestereiről, munkásságuk legfőbb, a város fejlődését hozó eredményeiről.A következő előadásokban még számos aspektusból közelítik meg a témát, szó esik többek között a vízrajzi előzményekről, a két világháború közötti építészetéről, és a parkosításról is.

Címkék#Várkörút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!