Hírek

2017.05.04. 19:45

A városi bölcsődétől a Gorsium kerékpárútig - Fejlesztési források hét településre bontva

Aba - A kormány a napokban közzétette a terület- és településfejlesztési operatív program nyertes pályázatait. Az abai térség mind a hét települése támogatásban, támogatásokban részesült.

V. Varga József

Aba önkormányzata 150,6 millió forint támogatást nyert bölcsőde kialakítására és az óvoda felújítására - mondta el a Hírlapnak Kossa Lajos polgármester. A beruházás során bővítik az óvoda épületét, kicserélik a tetőt, valamint elvégzik a legrégebbi épületrész teljes belső átalakítását és felújítását. A másik pályázaton 46,2 millió forint támogatáshoz jutottak az abai orvosi rendelő és a bodakajtori közösségi ház és orvosi rendelő épületeinek energetikai korszerűsítésére. A pályázatnak köszönhetően megújulnak az egészségügyi alapellátás és a közösségi élet terei.

Csősz önkormányzata az egészségügyi alapellátás projekt keretében pályázott, és 66,1 millió forintot nyert. Amint Földesi Gábor polgármestertől megtudtuk: a pályázati forrásból felépül a falu egészségháza, melyben az új orvosi rendelő, a védőnői szolgálat és egy multifunkcionális helyiség kap helyet.

Sárosdon, a Szabadság téren áll majd az önkormányzati társulás szociális feladatellátó központja Látványterv - Fotóreprodukció: VV

Az épület tervezése már évekkel ezelőtt megkezdődött, mivel a régi orvosi rendelő nem felelt meg a mai közegészségügyi előírásoknak. A pályázat kiírásakor az önkormányzat kész tervrajzot és kiviteli tervet tudott mellékelni a benyújtott anyaghoz. Az építkezés is hamarosan elkezdődhet, hiszen jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. Nagy az öröm a faluban, mivel ilyen összegű támogatást eddig még nem nyertek, az épület pedig hosszú évekig biztosítja majd a településen élők orvosi ellátását, és a kisgyermekeket sem kell a szomszéd településre átvinni a védőnőhöz. A továbbiakban is pályáznak: a művelődési házat szeretnék felújítani, hiszen az épületre ráfér az alapos felújítás.

Káloz önkormányzata a községi piac kialakítására 67,1 millió forint támogatást nyert - számolt be a támogatásról lapunknak Weisengruber Imre polgármester.

A Sárosd-Sárkeresztúr Önkormányzati Társulás 115,6 millió forint támogatáshoz jutott a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítésére és fejlesztésére. Ezáltal Sárosdon elkészülhet a szociális feladatellátó, gyermekjóléti és családsegítő központ - tájékoztatta a Hírlapot Dunkl Gergely polgármester. Az intézményben helyet biztosítanak a szociális étkeztetésnek, és újra kinyitja kapuit az idősek napközije.

Seregélyes önkormányzata 71,7 millió forintot kapott a nagyközség környezetvédelmi infrastruktúrájának fejlesztésére, valamint 49,8 millió forintot a Székesfehérvári Járási Hivatal seregélyesi kirendeltségének és a polgármesteri hivatal épületének energetikai korszerűsítésére. Amint Horváth Sándor polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: sajnos az óvoda bővítésére és a bölcsőde építésére benyújtott pályázatuk nem nyert. Újra pályáznak, hiszen számukra ez lenne az egyik legfontosabb projekt.

Soponya önkormányzata 197,5 millió forintot nyert a Gorsium-Soponya-Fácános ökoturisztikai kerékpáros útvonal kiépítésére, valamint 50 millió forintot a felszíni vízhálózat rekonstrukciójára. Béndek József polgármester úgy fogalmazott: továbbra is tűzben tartják a vasat az óvodai konyha bővítése, az iskolai tornaterem felújítása, a szabadtéri színpad és az öltöző építése kapcsán.

Tác önkormányzata 276,8 millió forintot fordíthat - a kulturális vonzerőre alapozottan - a turisztikai célú Gorsium kerékpárút fejlesztésére, továbbá 60,7 millió forintot az egészségügyi alapellátás (orvosi és védőnői intézmény) infrastrukturális fejlesztésére. Horváth Tamás polgármester kiemelte: az új kerékpárút az Európában egyedülálló régészeti szabadidőpark kerékpáros megközelítését teszi majd lehetővé.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!