Hírek

2013.09.25. 14:20

A várostrom kislabdával jó

Második alakalommal tartottak „Szent István Törvénynapja” iskolai vetélkedőt 4. osztályosok részére, a székesfehérvári Széna téren, szeptember 25-én.

Sebestyén Lilla

A vetélkedőn tizennégy iskola csapata vett részt.

A „Szent István Törvénynapja” történelmi vetélkedő egy három éves rendezvény sorozat lezárása, amelyet a 2013 -as Szent István Emlékév hívott életre és alapvető célja, hogy gyerekek belekóstolhassanak a középkor hangulatába, szellemébe.

– A rendezvénysorozat keretében négy történelmi játszóház megépítésére került sor, a mostani az államalapítónk törvénynapjához kapcsolódik, amit a középkorban hagyományosan augusztusban rendeztek meg – mondta el Minárikné Ambrus Magdolna, a Széna Téri Általános Iskola igazgatónője, majd hozzátette: őszintén köszöni a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Képviselő Testület és a Székesfehérvári Tankerület támogatását, illetve Deák Lajosné képviselő munkáját, aki végig figyelemmel kísérte a Széna tér megújulását és.A vetélkedők előtt az idősebb diákok egy szerepjátékkal illusztrálták a negyedikeseknek, hogyan zajlott egy törvényhozónap a középkorban.



A rendezvényre összesen tizennégy iskolából jöttek gyermekek és tíz fős csapatokban járták végig a tér állomásait közel két óra alatt. Diótörés, pénzverés, várostrom konzervdobozokkal és kislabdákkal, pajzs készítés és vízhordás, és párbajok sora, természetesen csak a papírból készített lándzsákkal.



Egyszóval volt mit tennie a száznegyven gyerkőcnek. Egy-egy állomás teljesítése után persze a jól megérdemelt elismerés sem maradhatott el.A középkori gúnyába beöltözött tanárok és segítők minden elvégzett feladat után egy a menetlevélbe nyomott pecséttel jutalmazták a kis menetelőket.

A régmúltat idéző dallamokat Varró János, Fricsay-díjas zenész és az iskola volt tanítványa, illetve zenekara biztosította, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai közreműködésével. A vetélkedőt a Magyar Királyi Kardforgatók Rendjének a hadieszköz bemutatója zárta, amelyet a diákok kitörő örömmel fogadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!