Hírek

2015.04.23. 18:04

A végzős diákok már nagy izgalommal készülnek a ballagásra

Székesfehérvár – És lezárul a gyermekkor is. Egy szívszorító és vidám napon, amit félelem övez, de mégis nagy izgalommal várják a ballagó diákok. Jövő hét szombaton útra kelnek, persze azért még a „nagybetűs” állomás előtt egy-két próbatételen is át kell esniük.

Buthy Lilla

De most még ne szaladjunk ennyire előre! Most még a matrózblúzt és az öltönyöket kell méretre igazítani, most még ott vannak az izgalommal teli, álmatlan éjszakák, az ötletelés és a szerenád próbák, most még a bolondballagásra megálmodott jelmezek alatt zakatol a varrógép. A diákoknak tulajdonképpen nincs is más dolguk, csak fogni a kis tarisznyájukat, megríkatni egymást és az osztályfőnöküket, és persze a lehető legtöbb időt a könyveik fölött tölteni. A ballagás financiális része nem a diákokat, inkább a szüleiket és iskolájukat érinti. Virágköltemények hada, emlékezetes ajándékok, nagy családi ebédek és kerti partik: ezek nélkül most sincs ballagás. Három iskolában faggatóztunk, hogyan készülnek a jeles napra.

Szabados Dóra, Vincz Natália és Barnás Gabriella nem várnak nagy ajándékokat a szüleiktől. Inkább ajándékozni szeretnek, az osztályfőnöküket is meglepik majd valami szép ajándékkal. Fotó: Molnár Artúr

Hegyi Gabriella, a Belvárosi I. István Középiskola tanára is búcsút int a tanulóitól négy év után.

– Az iskolánkban az a szokás, hogy a lányok matrózblúzban, a fiúk pedig öltönyben ballagnak. Mi követjük a tradíciókat, kivonulunk a központi ballagásra, utána pedig az iskolánkban is méltóan elbúcsúztatjuk a végzőseinket. De különleges hagyományai nincsenek az intézménynek. Nem jár extra költségekkel ez az esemény, a végzősök kapnak egy szál virágot és egy ballagó tarisznyát – mondta el az osztályfőnök.

A Lánczos Kornél Gimnáziumban két ballagás van, az egyik a hagyományos, amikor mindenki bőg, ez lesz május 2-án. A másik pedig egy olyan igazi taláros, kalapfeldobós, amit a filmekben is lehet látni. Ez az érettségi után van, amikor már a kiosztott bizonyítványok birtokában, tényleg csak a pezsgőzésé, az önfeledt pillanatoké és az ünneplésé a főszerep.

Sok funkciója van az iskolai egyenruháknak, az egyik, hogy költségkímélő. A Lánczos Kornél Gimnáziumban nem a matrózblúz, hanem az elegáns kosztümkabát dívik ballagáskor is. Fotó: Molnár Artúr

– Ami még különbség lehet a többi iskola és a miénk között, hogy itt nincs hosszú és unalmas igazgatói beszéd – kezdi mosolyogva az igazgató, Lovranits József. Hozzáteszi: – Sok funkciója van az egyenruháknak, az egyik persze az, hogy költségkímélő. Alapvetően tévedésnek, sőt hibának tartom a matrózblúzt, mert a már felnőtt hölgyekből, kislányt csinál. Ezért pártoljuk inkább a csinos kosztümkabátot és az egyenzakót. A hivatalos ballagással kapcsolatosan már a szülőknek nincsen semmiféle financiális kiadásuk. Az iskola alapítványa vásárol mindent, még a virágokat is.

– Már mindenki méretre igazíttatta az egyenruháját, próbálunk, és intézzük a meghívókat is. Természetesen az osztályfőnökünknek is készülünk valami szép ajándékkal – sorolja a teendőket Szabados Dóra, 12. a osztályos végzős diák. – Nem volt különleges kívánságunk, virágot biztosan kapunk, és az iskolai ballagás után pedig mindenki elmegy a családjával ebédelni, vagy hazamennek kerti partizni – mondja Vincz Natália és Barnás Gabriella.

– Otthon én is azt mondtam, hogy ne verjék miattam költségekbe magukat. A haszontalan dolgok helyett, inkább praktikus dolgokban spekulálunk. Albérleteket nézünk Budapesten, ebben kapok majd szülői segítséget – teszi hozzá Varga- Márfy Milán.

A Kodolányi János Középiskola 12. c osztályos tanulója Kálnoki Laura azt meséli, hogy ők a bolondballagásra nem mennek, de a „rendesre" már nagyon készülnek. A viseletük pedig a tipikusnak mondható fekete nadrág vagy szoknya és fehér ing lesz. Egyenruha tehát nincs, csak nyakkendő és kitűző.

– Vidéken laknak a rokonaim, így már az sem olcsó, hogy ők a Balaton környékéről ide utaznak. Az osztályfőnökünket egy órával lejük meg. Én ékszert szeretnék kapni, mondjuk egy gyűrűt, mert az örök emlék marad – zárja mosolyogva Laura.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!