Hírek

2013.06.04. 10:42

A Velencei-tó turisztikai fejlesztéséről

Velence – A Velencei-tó környéki fejlesztésekről és a Közép-Dunántúli Régió turisztikai eredményeiről beszéltek kedden Velencén.

Tihanyi Tamás

Sajtótájékoztatón számolt be kedden a Velencei-tó környékének turisztikai fejlesztéséről és a Közép-Dunántúli Régió turisztikai eredményeiről L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke és Horváth Gergely, a  Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

-  A Velencei-tó térségének újra pozicionálása a cél – jelentette ki L. Simon László. Véleményét azzal indokolta, hogy a tó környékén az elmúlt évtizedekben elmaradtak a szükséges fejlesztések, ezért sok helyen a hetvenes éveket idéző „retro” hangulat a jellemző. De három éve módszeres fejlesztések kezdődtek, amelyek többféle összefogáson alapulnak: az együttműködésben partnerek az önkormányzatok, és partner a Magyar Turizmus Zrt. L.Simon László szerint máris vannak látványos eredmények, mint ahogyan maradtak megoldásra váró problémák is. De a lényeg, hogy a szakemberek túl vannak a hosszú távú fejlesztési koncepció kidolgozásán.

A felmérések azt mutatják, hogy az átlagos magyar család, ha belföldi nyaralásán gondolkodik, akkor öt célterület jut az eszébe, ám ezek között ma még nem szerepel a Velencei-tó. Ezen pedig változtatni kell. Először az 1-2 napos turisták számára kell vonzóvá tenni a térséget, s ezzel kapcsolatban a döntéshozók máris értek el eredményeket: a tó környéki kerékpárutak építése ezek között szerepel. (A részletekről lapunk korábban már többször beszámolt.)

Kedden L. Simon László kihangsúlyozta, hogy a Velencei-tó térségét a hosszabb időtartamú kikapcsolódást keresők számára is vonzóvá kell tenni, ehhez azonban további fejlesztésekre van szükség. Ezek sorában csak az egyik a kerékpárutak építése, de komoly lehetőségek vannak például a sportturizmusban is. A Velencei-tó Kapuja elnevezésű, korábban leállt velencei beruházásról szólva azt mondta, a munkát be kell fejezni, mindenkinek ez a közös érdeke. A tóparti tervek között szerepel, hogy a beton partvonalat több helyen természetközeli megoldásokkal váltsák ki. A politikus elárulta, hogy a tervek már  a kormány asztalán vannak, és ezekről beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese leszögezte,  fontosnak tartja a komplex fejlesztéseket a Velencei-tó térségében. Adatokat is említve szólt arról, hogy az utóbbi években komolyan megváltoztak a világban az utazási szokások, és erre reagálni kell. A régió, valamint a Velencei-tó térsége pedig  képes volt megtenni az első lépéseket,  hiszen máris jelentősen nő a tó környékén  a  szálláshelyeken mérhető vendégéjszakák száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!