Hírek

2016.05.24. 08:09

A világ kicsiben egy portán - a pacemaker után újabb ötletek jöttek

Csákvár – Minden esztendőben van új látványosság a Dornyi portán: az elmúlt években a csákvári templomok arányosan kicsinyített mását építette meg Mihály s hamarosan nekiáll a következő projektnek is...

S. Töttő Rita

– Elég régen volt itt, azóta minden év telén elkezdtem egy új épületet – szögezte le Dornyi Mihály, akinek különleges hobbijáról már meséltünk az olvasóknak. Mihály az elmúlt években a csákvári templomok arányosan kicsinyített mását építette meg udvarán, csodás tökéletességgel.

– Három éve pacemakert kaptam, s ahogy feküdtem az ágyon, arra gondoltam: ha egészséges leszek, megcsinálom a csákvári református templomot, majd édesapám emlékére az evangélikusat is. Azóta újabb ötletem támadt, s idén befejeztem a két tornyú katolikus templomot – sorolja Mihály az elmúlt évek terméseit.

A hetekben készült el a katolikus templom, amely egy méter magas, 73 centi széles és 115 centi hosszú lett, teljesen méretarányos. – Hungarocellből készült, misunggal, azaz cement és homok keverékével  van a köze bevonva. Nem volt ám mindegy még a felhasznált homoszemcse mérete sem, hiszen ha túl nagy, nem adta volna ki a másfél centis falvastagságot – magyarázza a készítés körülményeit a makett építője, aki napi 10-12 órán keresztül dolgozott művén, 5 hónapon keresztül.

Kemény munka ez, de megéri, hiszen rengetegen jönnek csodájára járni az elkészült alkotásoknak, amelyeket Mihály eleve úgy helyezett el udvarában, hogy az utcáról is jól láthatóak legyenek. A május elején elkészült két tornyú templom már szépen kivilágítva várja csodálóit, amelyet még az éjszaka folyamán is  látni lehet, hiszen alkotója napelemes szolár reflektorral hangsúlyozza azt. A többi makett is ott sorakozik a közelében: II. Lajos vára, a tűzoltó torony, a vadászkápolna, a többi templom... – Nagyon sok látogató van, tegnap két család jött, de voltak itt németek is. Ilyenkor a  munkámat félreteszem és elmesélem nekik, amire kíváncsiak – mondja büszkén Dornyi Mihály, akinek már a következő hónapokra is kész tervei vannak: hamarosan, mint meséli, nekiáll elkészíteni a csákvári Geszner-ház kicsinyített mását, amely azonban egy kicsit komolyabb, süllyesztett alapra épül, ráadásul mindenképpen mellé kell tenni egy  tavat is. Nem baj, idő van bőven!.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!