A világ megmentésén fáradozik

2017. január 08., 15:47 szerző: S. Töttő Rita
komment
Gyúró – Fedák Krisztina álmainak valóra válása mögött kemény munka van. Sok száz állat köszöni ezt meg neki.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Gyermekkori álmait valósította és most éli meg Fedák Krisztina Gyúrón, ahol olyan különleges farmot hozott létre 2006-ban, amely a kitaszított, megkínzott, elhanyagolt állatok mentsvára lehet. De több, mint állatmentés az, ami itt folyik Krisztina vezetésével: foglalkoznak gyermekek és felnőttek állatterápiás kezelésével, lovagoltatással, kiképzéssel, járnak gyermekotthonokba előadásokat tartani – hogy csak néhányat említsünk a tevékenységeik közül.

Fedák Krisztina családjában jól megférnek a kétlábúak és négylábúak is

– Kicsi koromtól kezdve állatorvos akartam lenni. Meg akartam menteni az állatvilágot. Gimnázium után épp ezért állatorvosi egyetemre akartam menni, ám közbejött egy kecsegtető ajánlat: mivel jól beszéltem németül, munkát ajánlott egy osztrák cég, így tolmács lettem. E mellett viszont az állatorvosi egyetemre nem volt időm, így elvégeztem a bölcsész szakot. De a célom továbbra is az volt, hogy állatotthont építsek, melyhez persze anyagiak kellettek. Fontos volt továbbá az is, hogy gyerekeken is segítsek, ezért igyekeztem kombinálni a kettőt – mesél a kezdetekről, indíttatásáról Krisztina, aki a későbbiekben marketing vonalon folytatta, keményen dolgozott Ausztriában, és közben megalapította állatmentő farmját, ahová rendszeresen hazajött, hogy ellássa a menhelyi feladatokat. Egyre többen csatlakoztak hozzá, és ahogy az lenni szokott, az állatok is egyre nagyobb létszámban érkeztek. A csúcsidőszakban 250 kutyát és ki tudja, mennyi egyéb fajt gondoztak. Ezt persze nem lehetett bírni erővel és anyagiakkal, ezért egy idő után kényszerű döntést hozott Krisztina: lecsökkentették a létszámot 150-re. A farmon élő állatok jólléte az elsődleges szempont az itt dolgozók számára: éjszakára kennelbe kerülnek, nappal pedig a kifutón bóklászhatnak kedvükre. Sétáltatják, gondozzák őket. Persze a kutyákon kívül vannak mások is: cicák, tengerimalacok, sünök, lovak, mindenféle állat, akit valaki megunt, kitaszított.

– De bármilyen paradicsomi is itt a helyzet számukra, mégsem ugyanaz, mintha egy szerető családban élnének. Ezért tartom fontosnak minden örökbefogadásnál leellenőrizni, hová kerülnek a gondozottjaink. Vannak, akik ezt nem veszik jó néven, de nálunk máshogy nem működik. Az ivartalanítás, chipezés,

oltás, féregtelenítés nálunk alap – szögezi le Krisztina, aki pár éve hazaköltözött, hogy két csodás kisgyereknek adjon életet. Természetesen őket is beoltotta az állatok szeretetével. Számukra már természetes és mindennapi cselekedet a világ és a megmentése.

S. Töttő Rita

2017. január 08., 15:47 szerző: S. Töttő Rita

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...