Hírek

2015.03.23. 14:56

„A világ nem veszi elég komolyan az ISIS fenyegetését”

Bicske – A folytonos terrorcselekmények ellenére a világ nem veszi elég komolyan az ISIS fenyegetését, véli Ossamah Bourgla doktor. A Bicskén élő szír orvos sajátos szemszögből, mégis objektív tényekkel alátámasztott előadása megvilágította a bonyolult összefüggéseket.

Zsohár Melinda

Isis, a leghíresebb ókori egyiptomi istennő. Manapság nem ez jut eszébe a világnak a szóról, hanem a radikális szunnita szervezet, az Islamic State of Iraq and Syria rövidítése. A Bicskén élő szír származású, szunnita muszlim vallású, magyar állampolgár Ossamah Bourgla orvos a helyi közéletben is részt vesz, az MSZP színeiben városi képviselő. A burok címmel adta közre néhány éve Moustafa Kalifa könyvének fordítását, egy szír börtön retteneteiről. Nem titkolja, amennyire tőle telik, szeretné felrázni a közvéleményt az ISIS veszélyességére. Az öngyilkos merényletek és robbantások, a megrázó videók a világhálón még mindig nem keltenek elég félelmet az egységes fellépés érdekében, véli Bourgla doktor.

Ossamah Bourgla  doktor ahol csak teheti kongatja a vészharangot. Eddig többnyire hiába...
Fotó: Mező Levente

A bicskei előadásában a doktor rövid történelmi összefoglalást adott a máig vezető eseményekről. Mohamed próféta idején, a VI. századtól indult el a muszlim világvallás térhódítása. A muszlimok nem kegyetlenek és nem vérszomjasak, hangsúlyozza a doktor, mint minden más elemző. Azonban a szunnita és síita ágakra bomló muzulmán népesség soha nem szűnő vitája miatt lángol fel újra és újra a vallásháború. A szunniták alkotják a többséget (csaknem 85 százalék), mégis a kisebbségben lévő radikális síiták diktálják az erőszakot. A mára terrorizmusba torkolló ellentétek, s a gyakran követhetetlen érdekharcok láthatóan megoldhatatlan probléma elé állítják a világot. A magukat az Iszlám Államhoz tartozónak valló harcosok a legmodernebb fegyverekkel bírnak, öltözékük pedig a másfélezer éves eredeti viselet mintájára készül. A létező (hivatalosan nem létező) iszlám állam vezetője Abubakr Albaghdadi kalifa, akinek halálát többször jelentették már, de az interneten mindig megmutatja magát: él! Az ISIS miért létező, egyben nem létező?  Több országban is jelen vannak sejtjei: Szíria, Irak, Líbia, Jemen, Nigéria, Egyiptom, Tunézia, Marokkó és Algéria területén különböző nagyságú territóriumokat alkotnak. Közigazgatási egységeik az emírségek, az emír amolyan polgármesternek, helyi vezetőnek számít. Szíriában és Irakban is működő közigazgatási egységek vannak: bíróság, rendőrség, kórházak, iskolák, egyetemek, ingyenes az orvosi ellátás és a szociális ellátás is széles körű. Ezen közben nyíltan hirdetik az iszlám dzsihádisták hatalmi és világuralmi törekvéseiket, s szándékuknak véres cselekedeteikkel adnak nyomatékot.Szó esett az amerikai szerepről, a nyugati értelemben vett demokrácia importálási „kísérleteinek” kudarcáról, s a keresztény és nyugati civilizáció tétovaságairól az ISIS-szel kapcsolatban.

Ossamah Bourgla doktor leginkább kérdéseket tesz fel. Mi vezetett idáig? Kik hagyták, hogy így legyen? Kitől várható a megoldás? Az USA kivonult Irakból 2011-ben, akkortól fogva naponta 100-150 szunnita tűnt el csöndben és nyomtalanul (?). Az olajat megveszik tőlük, szemrebbenés nélkül, mert olcsóbb, mint másutt. Az olaj- és gázmezők, a finomítók napi egymillió dolláros bevételhez juttatják az Iszlám Államot, a legmodernebb amerikai fegyverek és technológiák birtokában gyarapszanak tovább a nyílt harcot hirdető vezetőik.

A doktor különös Európa-térképet mutatott fel: a régi oszmán, azaz muzulmán birodalom összefüggő rajzát. Benne Magyarországgal, az osztrák határig. Ennek ismételt megteremtése az ISIS célja, kongatja a vészharangot a doktor. Most pusztítják el az ötezer éves asszír kultúrát, s naponta robbannak a bombák Európa-szerte. A keresztény hallgatóságnak hallhatóan dobbant meg a szíve a tájékozott, magyarul csodálatosan beszélő, ötgyermekes édesapa egyik megrázó bejelentésén: Jézus nyelvét Szíriában még két faluban beszélik anyanyelvükként. A lakosság egy része keresztény, a másik része muszlim. Arámi nyelven szólnak egymáshoz otthon, a boltban, a templomban, a kocsmában. De meddig még?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!