Hírek

2016.04.26. 17:50

Közel egy hete zubog az ár, át a falun

Csór - Zuhatagszerűen folyik át már ötödik napja a falun a víz, áznak a kertek, hiába jeleztük több helyen is, nem történik semmi, kérem segítsenek - kaptuk az izgatott hangú telefont vasárnap.

Zsigó Ferenc

Hétfőn délben a telefonáló Tamás Ferenc és élettársa, Ovádiné Erzsike várt bennünket az alsó iskolánál. Kisvártatva megérkezett Csete Krisztián csóri polgármester, akit panaszosaink hívtak a helyszínre, megkönnyítve így a krónikás dolgát, mert az elöljárót amúgy is meg kellett volna kérdeznünk.

Panaszosaink portája mellett egy zubogó vizű patakfélét vagy felszíni csapadékvíz-elvezető csatornát láttunk, amiben viszont a helyiek szerint évtizedek óta nem folyt víz. A gyors folyású - becslésünk szerint percenként másfél, két köbméternyi vizet szállító - patak több helyen oldalágakat növesztve , házakat, kerteket veszélyeztetve zubog keresztül a településen.

A polgármesterrel követtük a víz útját. Csete Krisztián megmutatta, hol folyik át a víz a 8-as főút alatt

- Múlt csütörtökön kezdődött, azóta rengeteg víz folyt el, pazarlás, hiszen száz forintot fizetünk az ivóvíz köbméteréért, háromszázat a csatornavízért - háborgott Tamás Ferenc, majd megmutatta kertjüket, ahol buzgárszerűen, több foltban jön fel a víz.

- Mi lesz, ha ez alámossa a házakat? Közel negyven család veszélyeztetett itt a környéken... - tette hozzá élettársa, Ovádiné.

A polgármester is megerősítette, hogy több tízezer köbméternyi tiszta, ivóvíz minőségű víz megy veszendőbe.

- Fenn a dombon lévő vízmű alatt feltelt a karsztvíz, aminek oka lehet a kincsesi bánya bezárása is, az alsóbb részeken úgynevezett karsztfakadás keletkezett, és a közlekedőedények elve alapján jön ki a hegyből a víz - magyarázta Csete Krisztián, hozzátéve, már februárban jelezték a problémát. Szakértővel felbecsültették a munka értékét, majd vis maiort jelentve segítséget kértek a kormányhivataltól. Pénzt eddig még sehonnan sem kaptak az árok mélyítésére, tisztítására - közben a kertek áznak -, de igényük már a Belügyminisztériumban van, onnan remélik a segítséget. Kérdéseinkkel a BM önkormányzati államtitkárságán Dukai Miklós helyettes államtitkárt kerestük a sajtófőosztályon keresztül.

Sok más hivatalt és sajtóosztályt megszégyenítve, a hétfőn este elküldött kérdésekre példás gyorsasággal, már kedden megérkeztek a válaszok. Az önkormányzat február 29-én tett vis maior bejelentést, (...) a katasztrófavédelem és a kormányhivatal március 3-án helyszíni vizsgálatot tartott - tájékoztatott a sajtófőosztály. A vizsgálati jegyzőkönyvből idézve azt is megírták, hogy a karsztfakadás révén több kisebb forrás indult meg, amiknek a hozama hétről hétre erősödik. A levezető árok, ami a karsztvizet a közeli Sárrét Tájvédelmi Körzetbe viszi, már teljesen használhatatlanná vált, az elmúlt hatvan évben nem folyt benne víz. (...) A jelenség a bányászat megszűnésével állandósulhat. A vízfolyás a meder egyes szakaszain kilépve az árokból alternatív utat keresve részben magánterületeket áraszt el, mivel a vízfolyás szintje egy kb. 300 méteres szakaszon a környező lakóingatlanoknál magasabban van. Több ingatlan művelése ellehetetlenül az átfolyó víz miatt. (...) Az árokrendszer korábbi állapotának helyreállítása jelentős terhet róna az önkormányzatra.

Az önkormányzat pályázata a kormányhivatal után az államkincstári vizsgálatot követően április 20-án érkezett a minisztériumba, ahol az illetékes szervek véleményének megérkezését követően soron kívül születik döntés . (A zuhatag 21-étől egyre erősebben folyik.) A válaszból az is kiderül, hogy ha nagy a baj, az önkormányzat védelmi készültséget rendelhet el, így hamarabb - heteken belül - juthat pénzhez egy katasztrófavédelmi vizsgálat helybenhagyása után.

A víz azonban addig is folyik, bugyborog, ömlik és áztat - mindent.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!