Hírek

2016.06.08. 16:05

A Vízivárosi iskola beolvad

Székesfehérvár/Polgárdi - Május végén egyes iskolák közössége szorongva várta, mi lesz Balog Zoltán miniszter döntése: maradhat-e az intézmény/tagozat, vagy összeolvad, megszűnik?

Kocsis Noémi

Az oktatási tárcát is felügyelő miniszter május utolsó napját jelölte meg, amikor a tankerületi KLIK-ek javaslata és felterjesztése alapján eldőlhet, az oktatási intézmények racionalizálása melyik iskolát érinti végül, melyiket nem. Székesfehérváron két intézményt érint jelentősen a kérdés, ahogyan arról lapunkban az elmúlt hetekben többször írtunk is: a tervek szerint a Vízivárosi Általános Iskola - a kihasználatlanság miatt előállt gazdaságtalan működéssel indokolva - a 2016-2017-es tanévtől összeolvadna a néhány száz méterre lévő Németh László Általánossal. Előbbi tantestülete, szülői munkaközössége és diákjai lényegében támogatták ezt, utóbbiban zömében inkább elutasították, illetve több kétséget fogalmaztak meg, hogyan is működhet ez majd a jövőben, mi lesz a gyerekekkel? A szülők egy csoportja élőláncot is szervezett az iskola megvédéséért, ám a városban egy idő után már kész tényként kezelte a közvélemény, hogy a két iskola összevonása gyakorlatilag eldöntött tény.

Korábbi fotónkon még a miniszteri döntés előtt játszanak a polgárdi iskola udvarán a diákok. Az intézmény nevéből a gimnázium szó azonban rövidesen kikerül, ilyen oktatás évek óta nincs

- A minisztériumi döntés értelmében a Vízivárosi Általános Iskola beolvad a Székesfehérvári Németh László Általános Iskolába. A Vízivárosi osztályközösségei önállóan megmaradnak a befogadó iskola keretei között, valamennyi pedagógus és nevelő oktató munkát közvetlenül segítő dolgozó átkerül a befogadó intézménybe - közölte érdeklődésünkre Török Szabolcs, a fenntartó KLIK helyi tankerületének vezetője.

Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény a Budai út. 90. sz. alatti új telephellyel bővül.

Nagyon izgultak a sajátos nevelési igényű gyermekeket oktató polgárdi Széchenyi iskolába járó diákok szülei is, megmaradhat-e a speciális tagozat, hiszen nemleges döntésnél életüket jelentősen át kellett volna szervezni a gyerekek megyeszékhelyre utaztatásával. Itt a városvezetés is markánsan kiállt az érintett családok mellett. Mint Török Szabolcs elmondta, Polgárdiban továbbra is intézményi köznevelési alapfeladat marad a sajátos nevelési igényű tanulók gyógypedagógiai nevelése-oktatása. A kisváros búcsúzhat viszont a három éve gyakorlatilag amúgy is csak névleges gimnázium névtől: a felnőttoktatás megszűnik. A fenntartó Csőszön is konzultált az iskola illetékeseivel és a szülőkkel, az itteni tagintézmény megmarad, a KLIK illetékese szerint megszüntetése nem is állt a fenntartó szándékában.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!