Hírek

2013.09.22. 16:55

A Wagner-szoborlelet

A székesfehérvári Wagner-szoborlelet című kiállítást vasárnap délután nyitották meg a Szent István Király Múzeumban, a Rendházban.

Szabó Zoltán

A megnyitóra eljött Yamamoto Tadamichi japán nagykövet és az 1997-ben Mokában elhunyt Wagner Nándor szobrászművész japán özvegye, Chiyo asszony. ennek oka, hogy mint a nagykövet köszöntőjében elmondta Wagner Nándor az 1956-os forradalam és szabadságharc leverése után Svédországba költözött. Ott ismerkedett meg Akiyama Chiyo képzőművésznővel, és vele költöztek Japánba, a kerámiájáról híres Mashiko városába. A kiállításon fotón mutatják be Japánban látható szobrait, köztük az ott főművének számító Filozófia kert című szoborcsoportjának darabjait. Mint ahogyan megtekinthetők a svédországi köztéri alkotásainak képei is.

 

A nagykövet, Chiyo asszony és Petress Éva művészettörténész (Fotó: Koppán Viktor)

 

S persze azok a művek, amelyeket barátai Wagner kényszerű emigrációja után, Fitz Jenő akkori igazgató hathatós közreműködésével a fehérvári István Király Múzeumba mentettek. Ez az úgynevezett székesfehérvári Wagner-szoborlelet . Gipszalkotások, vázlatok, tanulmányok, az ötvenes években készült munkák, amelyekhez későbbi művei motívumaiban visszatért. A megnyitón egyébként közreműködött a Primavera Kórus, köszöntőt mondott Brájer Éva alpolgármester is, szakmai elemzést pedig Wehner Tibor művészettörténész adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!