Hírek

2017.04.13. 14:55

Freddie: "A zenét a költészetből származtatom"

Egy médiaturné keretében Fehérvárra is ellátogatott az egyik kereskedelmi televízió tehetségkutatójából, valamint a dalversenyből ismert Fehérvári Gábor Alfréd - Freddie.

Szanyi-Nagy Judit

A 27 éves, győri születésű énekes eredetileg nem készült a zenei pályára. Bár hobbiszinten mindig is szeretett zenélni (gitározott, énekelt, 2-3 havonta fellépett egy pubban), mégis kereskedelmi főiskolát végzett. A tehetségkutatóba is a barátai unszolására, valamint egy térdsérülésnek köszönhetően jelentkezett: azt szerette volna, ha végre történik vele valami izgalmas.

- Sokáig egyáltalán nem akartam részt venni egy tehetségkutatóban sem. Aztán rájöttem, hogyha ezt sikerül végigcsinálnom, akkor el tudok indulni az önkifejezés útján - mondja Freddie, aki aztán arra is kitér, milyen megélni egy tehetségkutatót, s az azt követő időszakot: - Fontos, hogy ha valaki egy ilyen műsorban szeretne részt venni, legyen egy szilárd értékrendje. Tudja azt, hogy miért van ott, mit szeretne elérni a tehetségkutatóval. Ha ez nincs meg, abból nem lehet építkezni; viszont, ha megvan, nagy lökést ad az embernek. Nekem szilárd céljaim voltak, és ezek a célok továbbra is megvannak a tehetségkutatót követően is: mély gondolatokat közvetíteni a zene segítségével.

Freddie elmondása alapján a valódi munka a tehetségkutató után kezdődik: - Sokan beleesnek abba a hibába, hogy azt gondolják, azzal, hogy vége a műsornak, minden rendben van, gyakorlatilag nincsen semmi teendőjük, csak szárnyalnak. Pedig az igazi munka épp ekkor kezdődik, a tehetségkutató tekinthető egyfajta szórakozásnak - holott abban is ott a kemény munka, a folyamatos felkészülés. Aki ezt belátja, annak lehet jövője a szakmában: meglesz az alázat és a céltudatos munka, amely mind szükséges ahhoz, hogy az ember fejlődni tudjon - mondja.

Bár a tehetségkutatók sokszor hamis képet mutatnak az énekesekről, Freddie úgy érzi, megmaradt saját maga - azt ajánlja, hogy a tévénéző ne a képernyőn látottak alapján ítélkezzen
Fotó: Penovác Károly

Ehhez a fejlődéshez pedig természetesen a dalszerzők, szövegírók és menedzserek is hozzájárulnak, akik mind szerves részét képezik a zenei pályának.

- Azt kérdezed, önerőből mennyire lehet megoldani ezeket a dolgokat? Semennyire, vagy legalábbis elképzelhetetlenül nehezen. Manapság annyira telített a zenei piac, hogy sokszor maga a zenei minőség kevesebbet nyom a latba, mint a promóció, marketing. Van, hogy egy alacsony színvonalú dal is sikeressé válik, ha a marketingje iszonyatosan erős. A legjobb persze az, ha valakiben megvan az értékteremtő zenei potenciál, és e mellé párosul egy olyan menedzsment, aki ezt látja, és távlatban tud gondolkozni. Egy tehetségkutató pedig épp ehhez nyújt remek ugródeszkát, hiszen az ott szereplő énekest nyomon lehet követni - avat be a részletekbe.

Freddie például Szabó Zé zeneszerzővel találta meg a közös hangot, amely egy szerző-énekes párosnál elengedhetetlen.

- Az első lemezünkön vannak olyan dalok, ahol csak szöveget írtam, és olyan dalok is, amiknél külső szövegírók, szerzők segítségét kértük. A készülő második albumnál már nagyrészt a zenekaron belül szeretnénk megoldani a dalszerzést, szövegírást, ezáltal is még inkább a magunkénak tudva azt. Számomra ugyanis nagyon fontos, hogy a dal valamilyen üzenetet hordozzon. A zenét a költészetből származtatom, és bár a produkciók egy része kevés figyelmet fordít a dalszövegre, mi törekszünk arra, hogy ne csak egy fülbemászó dalt alkossunk, de üzenetet is átadjunk - részletezi, majd hozzáteszi: - Szeretnénk értéket teremteni. Nem a költők munkájából inspirálódom; én szeretnék egy olyan szintet elérni, ami a magas minőséget képviseli, mind a megfogalmazásban, a rímekben, a szótagszámokban, az énekelhetőségben. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy minél mélyebb egy dal üzenete, az emberek nagy része annál nehezebben fogadja be azt. A jelentőségteljes szövegek esetében több időt kell hagynunk, éppen ezért fokozatosan igyekszünk emelni a színvonalon, nem pedig hirtelen.

A győri énekes a nemzetközi dalversenyen egy angol nyelvű dallal, a Pioneerrel ("úttörő") indult, de a Mary Joe című száma is idegen nyelvű. - Nem célom, hogy elérjek külföldre. Egyelőre mindegy, hogy hol, az a lényeg, hogy zenélhessek. Persze nem szeretnék álszerény lenni: nyilván, ha adódna egy külföldi lehetőség, szívesen élnék vele; de azt gondolom, magyarként, két éve a zeneiparban, egy lemezzel a hátam mögött, egyelőre felesleges lenne külföldről ábrándoznom - válaszolja.

A zene mellett pedig a műsorvezetésbe is belekóstol az idén, hiszen az ukrajnai dalfesztiválról tudósít majd Rátonyi Kriszta oldalán. - Jól érzem magamat ebben a szerepben, de - mint ahogyan a zenét illetően is - az a fő kérdés, hogy a közönség szereti-e majd, amit csinálunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!