Hírek

2017.05.30. 18:05

Patthelyzet az abai városházán?

Aba – A perindítást illetően nem született minősített döntés a testület ülésen.

V. Varga József

Az önfeloszlatást kezdeményező Mikula Lajost 4:3 arányban leszavazták, aki ezek után lemondott.

Amint már beszámoltunk róla: három képviselő – Mikula Lajos, Takács Zoltán és Varju Zoltán Mihály – per indítását kezdeményezte Kossa Lajos polgármester ellen a közigazgatási bíróságon. A grémium tagjai elé a hétfő délutáni testületi ülés 2. napirendi pontjaként került az indítvány.

A határozati javaslat a következőket tartalmazta:

A Fejér Megyei Kormányhivatal 2016. május 12-én kelt iratában rögzítette, hogy Kossa Lajos polgármester 2014 októberétől jogsértéseket követett el. Ez alapján a kormányhivatal fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. Az abai képviselő-testület a 2017. május 11-én lezárult fegyelmi eljárásban úgyszintén elmarasztalta Kossa Lajost.

Azzal az indokkal, hogy a polgármester 2012 decembere és 2016 júniusa között 83 alkalommal jogsértően vett fel készpénzt az önkormányzat pénztárából, és azt a felszólítás ellenére határidőben nem fizette vissza egészen 2017. március 27-éig. A fenti két ügy alapján a testület megállapítja, hogy Kossa Lajos rendszeresen és szándékosan megsértette az önkormányzatok működésére vonatkozó törvényeket, szabályokat. Így fennállnak a képviselő-testület perindítását megalapozó feltételek.

Kossa Lajos sorozatos törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatt a képviselő-testület úgy dönt, hogy keresetet nyújt be ellene a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon polgármesteri tisztségének megszüntetése érdekében – állt a többi között a határozati javaslatban.

A három képviselő név szerinti szavazást kért. A beterjesztő Mikula Lajos, Takács Zoltán és Varju Zoltán Mihály képviselő igennel voksolt. Három képviselő, Fábián Judit, Bor József Dezső és Pukliné Tündik Tünde nemmel. Kossa Lajos polgármester érintettsége okán nem vett részt a szavazásban.

Kossa Lajos polgármester(b) és Ujszászi György Szabolcs jegyző Fotó: V. Varga József

Ujszászi György Szabolcs jegyző megállapította, hogy az előterjesztést tekintve nem született minősített döntés.

Mikula Lajos ekkor ügyrendi indítványt tett: a képviselő-testület oszlassa fel önmagát. A voksolás másodjára is a fentiek szerint alakult, annyi különbséggel, hogy az önfeloszlatást a polgármester sem támogatta.

Mindezek alapján patthelyzet alakult ki a városházán, amely eléggé rövid ideig, nevezetesen május 29-én 21 óra 32 percig tartott.

Mikula Lajos ekkor ugyanis írásban bejelentette lemondását. Megtudtuk tőle: olvasatában a szavazás az abai képviselők erkölcsiségéről szólt, és annak az 1181 embernek az olvasatában is, akik petíció aláírásával kérték, hogy a testület indítson pert a polgármester tisztségétől való megfosztása érdekében. Ő nem kíván tovább egy asztalnál ülni a nemmel szavazókkal.

Adásvételi a reptér ügyében

A képviselő-testület április 25-én döntött a Börgöndi repülőtérhez tartozó, Aba 0241 és 0238/4-20 helyrajzi számú ingatlanok értékesítésére vonatkozó pályázat kiírásáról. Az ingatlanok megvásárlására egyetlen pályázat érkezett, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának pályázata.

A hétfői képviselő-testületi ülés 1. napirendi pontja keretében a grémium egyhangú szavazással úgy határozott, hogy az ingatlanokat 375.500.000 forint + áfa vételáron értékesíti Székesfehérvár önkormányzatának. Az abai testület felhatalmazta a polgármestert az adásvételi szerződés megkötésére és aláírására.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!