Hírek

2017.03.09. 20:55

A köz érdekében tesznek - A huszonöt éves működésük alatt sokat javult a közbiztonság

Aba - Az 1991-ben alakult Abai Polgárőr Egyesület a kezdetek óta sokat tesz a város és környéke biztonságáért. Ebből sokat - részben szerencsére - nem tapasztalnak meg a lakók, hiszen a polgár-őröknek hála nem történik annyi káresemény.

Szanyi-Nagy Judit

- Amíg bűncselekményből egy is sok, addig a jelenlétünk és munkálkodásaink miatt meg nem történt káresemények számát megjósolni sem tudjuk. Legfeljebb a megelőzésekbe fektetett munkát, annak mennyiségét és milyenségét, illetve egyes eredményeket tudunk felmutatni ebben a műfajban - mondja Füzi Zoltán, az Abai Polgárőr Egyesület elnöke.

Természetesen bizonyos statisztikai adatok könnyen elérhetők. Ezekből kiderül például az is, hogy a tavalyi évben 647 órát töltöttek a rendőrséggel közös szolgálatban, 112 órát segítettek a Móri Bornapok biztosításában, de 40 órát a segélycsomagok készítésében és kiszállításában is részt vettek. A szolgálati gépkocsival egy év alatt csaknem 9400 kilométert tettek meg, s a harmincfős egyesület egy főre jutó átlag óraszáma több mint 100 óra volt tavaly.

Az abai polgárőrök a non-stop telefonos ügyeletet is megvalósították, mellyel bejelentési és segítségkérési lehetőséget nyújtottak a lakóknak: - Ezt a szolgáltatást 15-20 alkalommal vették igénybe gyanús körülmények bejelentéséhez, kutyák magatartásával kapcsolatban vagy segítség- és tájékoztatás kéréséhez.

Kovács István polgárőr (b) Bődi Gergő rendőr törzszászlóssal (j) közösen igazoltat egy autóst
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A telefonos ügyelet mellett öt esetben tudtunk gyorsan reagáló polgárőrt biztosítani azonnali intézkedéshez, ebből háromszor mozgósítottuk is őket: egy Belsőbárándnál eltűnt személy megtalálásához, egy fehérvári szennyvíztelepi markolóbalesethez, illetve lopás elkövetőjének felderítéséhez - mondja az elnök, majd hozzáteszi: a lakosság biztonságérzetét azzal is növelték, hogy a forgalmas helyeket és a gyakori elkövetési helyszíneket kiszámíthatatlanul ellenőrizték a koraesti órákban.

- A tagok közül kiemelendő Balog Patrik polgárőr, aki 2016-ban kiemelkedő sikerrel képviselte Fejér megyét egyedüliként az Országos Polgárőr Ifjúsági Találkozón. Mellette Varga Gergő polgárőr tagot emelem ki, aki lovas polgárőr szolgálathoz sikeres tanfolyamot végzett - meséli Füzi Zoltán, s ennek kapcsán azt is elárulja, hogy egyesületük csatlakozott az OPSZ Lovastagozatához, melynek köszönhetően már lóval is elláthatnak külterületi polgárőri szolgálatot. Mindemellett Kovács István polgárőrt tárgyjutalomban részesítették idén,
a kiemelkedően magas óraszámú polgárőr tevékenységeinek elismeréséért.

További fejlesztéseket is terveznek pályázatokból és támogatásokból: biztosítani szeretnék tagjaiknak a formaruhát, az egyesületi gépkocsik fix elhelyezését egy mobil garázs vásárlásával, valamint kerékpárok és ifjúpolgárőrmellény vásárlását tervezik. Az évközi bevételek alapján a régóta tervezett fejlesztéseiket - úgymint az éjjellátó, a kihangosító és az új gépkocsi vásárlását, illetve a közösségi helyiség kialakítását - újratervezik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!