Hírek

2017.04.24. 16:47

Adakozás a templomért: A tető után a homlokzatot újítják fel Mányon

Mány – Az 1787-ben épült római katolikus templom többszöri felújítása során mindig összefogtak a felekezetek. 1950-ben példátlan összefogással adakoztak, s most is gyűjtenek.

Zsohár Melinda

A Batthyány gróf építtette a mányi katolikus templomot, s gyönyörű, hatalmas református temploma is van a kétfelekezetű községnek. A református magyarok mellett jelentős német eredetű lakossága volt (és van) a falunak, a második világháború utáni kitelepítéskor ugyan sokan elhagyni kényszerültek többszáz éve hazájuknak tekintett szülőföldjüket. A háborús belövés durva nyomait eltüntetendő az állam adott támogatást 1947-ben. Megható történet, hogy éppen a háború és a kitelepítések után, a legvadabb szektás kommunista időkben, 1950-ben a napi nehézségekkel küzdő mányiak oly nagylelkűen adakoztak a templom teljes rendbehozatalára. A reformátusok is. A két felekezetbeliek nem tettek különbséget, ha segíteni kellett. (A község honlapján részletesen olvasható a katolikus historia domus összefoglalása alapján a mányi Isten házának 230 éves története.)

Fotó: Marlok Tamás

Háromszor érte nagyobb csapás a templomot fennállása során, mondta el Ugron Zoltán, a mányi katolikus egyházközség testületi jegyzője, amikor adakozásra buzdítottak. Természetesen egy templom építési és renoválási költségei mindig meghaladják a kisebb egyházközségek erejét. Az egyházmegye, a hajdani kegyúr, az állam támogatása volt és ma is szükséges az impozáns, nagyméretű, általában történelmileg is fontos, műemlék épületek fenntartásához, felújításához. A mányi templomot érte földrengés, tűzvész, s háborús belövés, nem beszélve az idő vasfogáról.

Fotó: Marlok Tamás

A barokk fedélszék állapota évek óta romlik, nem akarták megvárni életveszélyessé nyilvánítását. A felújítás mintegy negyvenmillió forintos költségének 80 százalékát az egyházmegye állta, a híveknek volt megtakarított pénze, s közel ötmillió forintot gyűjtöttek hozzá adományokból. A fedélszék és a tető megújult, jelenleg a felállványozott homlokzat renoválása folyik. A jelenlegi pap Kelényi József premontrei szerzetes Zsámbékon él, Mányon is szolgál, a helyi hívekkel összefogva munkálkodik a templom megújulásáért. A községbeliek reménye szerint a templom búcsúján, szeptember 14-én a megszépült falak mögött imádkozhatnak a hívek.

(Az adományokat a Mányi Római Katolikus Plébánia 10702143-68943181-51200002 templomfelújítási alszámlára fogadják köszönettel.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!