Hírek

2014.12.18. 20:40

Az adakozókedv karácsony táján megnő

Székesfehérvár - Vajon mikor lehetünk biztosak abban, hogy adakozásra szánt pénzünk célba ér?

S. Töttő Rita

Úton-útfélen adománygyűjtő önkéntesekbe botlik az ember, ünnepek táján meg aztán végképp. Nincs az a témakör, amellyel ne próbálna valaki a járókelőktől némi adományt kivarázsolni. Van, aki a környezetvédelemre gyűjt, más beteg gyerekek műtétjére, de állatmenhelyek is felmerülnek, mint lehetséges célpontok. Vajon honnan tudhatjuk, hogy az adományunk tényleg oda jut, ahová ígérik? Ha megállítanak az utcán, elsősorban kérdezzünk! Hiszen ha a pénzünket akarja valaki, jogunk van ismerni a részleteket, a dokumentációkat, az engedélyeket.

Szinte mindenkinek a városban van adománygyűjtős élménye, legyen az rendőr vagy önkormányzati dolgozó, a legtöbben mégis azt mondják: ha adnak, akkor közvetlenül a szervezetnek. Utalással vagy személyes átadással. Számlaszámot, megbízást, pénzt, személyes adatokat soha senkinek nem adnak az utcán. Vihetünk forgácsot a menhelyre, ruhát, cipőt a hajléktalanszállóra, utalhatunk pénzt, adhatunk fel csekket környezetvédőknek, de legyen szó bármiről, az utcán pénzt (sőt, nem ritkán egyenesen banki megbízást) kérők esetében nehéz megállapítani, mikor, mennyi és egyáltalán hová jut abból, amit a jólelkű járókelő ad.

Egy fehérvári nagyáruház parkolójában például egy hölgy jött oda hozzám, és csapta fel a vaskos paksamétáját, mutatva, hogy ennek a beteg kisgyereknek gyűjtenek egy alapítványon keresztül. Engedélyük van a gyűjtésre, mutatott is egy fénymásolatot. Ám ezt elolvasva láttam, hogy ez nem más, mint egy fővárosi cégbírósági bejegyzés egy alapítvány létrehozásáról. Itt már kezdett zavarba jönni az illető, és azt mondta, a kérdésekre csak azoknak válaszol, akiktől adományt kap. Nos, elég komoly intő jel, ha valakinek ilyen érvei vannak. Máshol más a célpont és a módszer, de jó hír, hogy nem lehetetlen a csalók kiszűrése, s még jobb hír, hogy azért nem mindenki az.

Elsősorban nem árt tudni, hogy nem mindenhol végezhető adománygyűjtés. A megyeszékhely történelmi belvárosában például, amely a Budai út - Várkörút - Mátyás király körút - Piac tér által határolt területet jelenti, tilos az engedélyezett adománygyűjtő rendezvényeken kívüli adománygyűjtés - hangsúlyozta Werger Éva, az önkormányzat igazgatási irodájának vezetője. Pedig így karácsony táján azért akad pár önkéntes, aki ezeken a területeken keresi a jó szándékú járókelőket. Ha mégis szóba elegyedünk egy önkéntessel, egész nyugodtan kérjük, hogy mutassa meg az engedélyét, amelyet az általa képviselt szervezet adott ki számára. Komoly alapítvány ugyanis ad ilyet. Például a Vöröskereszt is. Szűcsné Szigeti Hedvig, a szervezet megbízott megyei igazgatója elárulta:

- A mi gyűjtéseink előre be vannak jelentve, ahol olyan önkéntesek dolgoznak, akiknek meghatalmazást írunk, akikkel szerződést kötünk. A dolgozóknak emellett kártyájuk van, azonosítóval. A mi szervezetünk másik fontos védjegye az egyenruha. E nélkül nem dolgozunk - árulta el a megbízott igazgató, aki nem győzte hangsúlyozni: ők nem csengetnek be sehová, nem gyűjtenek az utcán. Az adományok sorsáról pedig mindig tájékoztatják az embereket, az interneten és a sajtóban egyaránt.

Az állatmenhelyek számára is nagyon fontos munkát végeznek az önkéntesek. A Herosz székesfehérvári menhelyének például gyakorta gyűjtenek előre bejelentett és jól megszervezett programok kíséretében, az év minden szakában. Krepsz Gyöngyi, a Takarodó úti otthon vezetője hozzátette: egy helyen van állandó adománygyűjtő urnájuk, de a rendezvényeiken is ott van. Ahol egyébként szintén egyenruhában, menhelyi kutyákkal vannak jelen az otthon munkatársai, szervezett önkéntesei. Az urnában található pénzt pedig maga Krepsz Gyöngyi veszi ki, feltöri a rajta lévő pecsétes papírt, kiállítja a bevételi bizonylatot, adminisztrál, és úgy veszi át az összeget.

- Egyébként pedig a menhelyen várunk minden adományt - tette hozzá.

Az Aska, azaz az állatkórház menhelye idén egy civillel kötött szerződést. Molnár Tamásné, az alapítvány titkára elmondta: írásban adtak engedélyt a számukra egyébként ismeretlen önkéntesnek, hogy gyűjtsön a javukra. Az így kapott adományt jegyzőkönyvezve kell majd átvenniük, hogy el tudjanak számolni vele. Karácsony táján pedig sokaknak meglágyul a szíve, és adnak. Remélhetőleg minden címzetthez eljut az adomány.

A rendőrség hatáskörébe csak az átverések tartoznak, azaz ahogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnál megfogalmazták: a csalási szándékkal történő jogosulatlan adománygyűjtés, mely mások tévedésbe ejtésével törekszik jogosulatlan vagyonszerzésre. Ilyen esetben büntetőeljárás indul.

Az utóbbi években azonban nem jelentett be senki ilyen jogosulatlan gyűjtést. Aki ugyanis ad, az ritkán ellenőriz és kételkedik. Főleg ilyenkor, karácsony táján.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!