Hírek

2014.05.20. 15:50

Ádám nem hagyja annyiban, küzd...

A 26 éves Dudás Ádám kálváriája 2012-ben kezdődött. December 12-én reggel balesetet szenvedett inotai munkahelyén, ahonnan azóta már elbocsátották. Kártérítést nem, ígéretet annál többet kapott. Most egy hasonló ügyekben már tapasztalatokat szerzett jogvédő iroda segíti.

Buthy Lilla

Dudás Ádám és édesanyja. A fiú nettó százezret keresett, ami most hiányzik a családi kasszából

Nem szokás rögtön a tanulsággal kezdeni egy történetet. Most mégis megtesszük. Szereplőink egy munkáltató (bármelyik cég lehetne) és egy munkavállaló, Dudás Ádám, de cikkünk valójában a mindenkori munkavállalóról szól, aki fél. Fél, mert számlákat kell fizetni, mert élni kell. Ádám egy ideig nem beszélt, némaságáért cserébe tovább dolgozhatott. Elbocsátása után úgy döntött, nem hagyja magát, küzdeni fog. Magáért és mindenkiért, aki hasonló cipőben jár.

A belvároshoz közeli, kis várpalotai lakásban ő nyit ajtót. A konyhaasztalon már ott sorakoznak harcának írásos bizonyítékai. Várt minket. A raktáros végzettségű Ádám szemében elszántságot látunk. Rögtön bele is kezd: dátumok, események, mulasztások tengerét kell átböngésznünk. Később édesanyja is megérkezik.

- Ha összeteszem a két kezem, látszik, hogy ez az ujjam rövidebb - mutatja Ádám. Anyukája közbevág: első blikkre szerencsére nem szembetűnő, még a körme is kinőtt.

De kezdjük az elején. A fiatalember operátorként dolgozott az építő anyagokat gyártó cserépüzemben 2011 nyarától. Azon a reggelen is a kész termékeket szállító szalag mellett kezdte a műszakot. A cserép leszedése közben a szabálytalanul működő, burkolatlan fogaskerék becsípte az egyik ujját. Először észre sem vette mekkora a baj, folytatta tovább a munkáját. Amikor bal keze zsibbadni kezdett, akkor látta, hogy egyik ujjperce a kesztyűben maradt.

A jogvédő szerint a cég több hibát is elkövetett. Semmilyen írásos formában nem tettek eleget a munkavédelmi szabályoknak. Nem született jegyzőkönyv a munkahelyi balesetről, nem állították le rögtön a balesetveszélyes gépet, és mentőt sem hívtak. A fiú a sokkot követően tulajdonképpen saját magát látta el. Végül a termelésvezető ültette be a céges kocsiba, és vitte el a veszprémi kórházba. A roncsolt ujjpercet amputálni kellett.

A történet már itt szokatlan fordulatot vesz, ugyanis ahelyett, hogy betegszabadságra küldték volna Ádámot, visszavitték a céghez. Megkérték, hogy ne szóljon erről senkinek, és így nem fogja elveszíteni a munkahelyét.

- Másnap már irodai munkát végeztem. A táppénz szóba sem került. Még ötször voltam kórházban, majd két hónap múlva visszaálltam a szalag mellé. 2013 november elsejével váratlanul elbocsátottak. A sokat emlegetett, de halogatott kártérítés elmaradt. Ekkor fordultam a jogvédő irodához - mondta Ádám, aki most munkanélküli. Keresete nagyon hiányzik a családi költségvetésből. A jogvédő irodával peren kívüli megegyezésre törekednek, de készek bíróságra vinni a régóta húzódó ügyet. A fiú most a munkaügyi hivatal támogatásával pincérnek tanul, abban bízik, hogy így jobb esélyekkel indul majd a munkaerőpiacon. Megkerestük a cég illetékesét, de ő nem nyilatkozhatott, az ügyvezető pedig külföldön volt. A munkavédelmi hatóság ellenőrzést tartott a ktf-nél. Tájékoztatásuk szerint a balesetveszélyes körülményeket megszüntették.

Ádám története egyedinek látszik, de nem az. Egy munkavállaló harca. Ami ritka manapság...

A cég illetékeseivel többször beszéltünk a múlt héten. Kérték és mi megértettük , hogy főnökük távollétében nem nyilatkozhatnak. A balesetveszélyt megszüntették, a láncot és a fogaskereket lefedték. Állítják, hogy Ádám elbocsátása nincs összefüggésben a hónapokkal azelőtti balesettel.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal sajtóreferensének hétfői tájékoztatása szerint bár a munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleset körülményeit is tisztáznia kell a munkáltatónak, a klasszikus munkabaleseti jegyzőkönyv elkészítése csak a munkaképtelenséget előidéző eseteknél kötelező.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!