Hírek

2017.03.01. 15:54

Add csak ide azt a mobilt! Legyen-e telefon a gyereknél az iskolában?

Nemrég valóságos hozzászólás-háború robbant ki a világhálón egy szülő esetleírása nyomán: gyermeke drága mobilját tönkretette egy iskolatársa. De kell-e telefonhasználat az iskolában? S melyik iskola hogyan szankcionálja?

Kocsis Noémi

Az egyik tábor szerint semmi szükség rá, hogy az általános iskolás gyermeknél mobiltelefon legyen (pláne nem drága készülék), a másik tábor szerint egy olcsóbb, régi készülék a gyermek zsebében-táskájában kifejezetten megnyugtatja a szülőt, hiszen akkor is elérhető a kis nebuló, ha egyedül kell hazamennie az iskolából, vagy tanítás után még különórára siet. Abban azért a gyakorló szülők egyet értenek, hogy váratlan helyzet bármikor adódhat: nem jön a busz, eltéved a gyermek, vagy támadás történik ellene – olyan eset, amikor esetleg nem tud máshoz fordulni segítségért, csak a szülőhöz. A tiltó tábor tagjai még ezen esetekben sem javallanák a mobilhasználatot, mondván: az iskola, az osztályfőnök, az igazgató minden extrém helyzetet meg kell oldjon. De mi van, ha a gyermek már kilépett az iskolakapun?

Lovranits József, a Lánczos Gimnázium igazgatója a 11/A osztály telefongyűjtő dobozát mutatja
Fotó: a szerző

A sárosdi Farkas Gyula Baptista Általános Iskola például február közepén hozott szigorúbb szabályozást az iskolai mobiltelefon-használatban. Házirendjükben már szerepelt „A tanulói jogviszonyból származó kötelezettségek teljesítéséhez, jogok gyakorlásához nem szükséges dolgok bevitelének tilalma, korlátozása, feltételhez kötése" pont, a mostani módosítás szerint pedig a tanulók telefonjaikat egyetlen személytől, az utolsó órát tartó nevelőtől tudják visszakérni, a tanáriból más pedagógus például nem adhatja ki a készüléket. Bárkányiné Vohl Mária igazgató szerint a gyerekek elfogadják az intézkedést, mellesleg a mobiltelefon amúgy a tanításnak is része, egyes történelem-, matematika-, vagy természetismeret órákon olykor kiosztja a tanár és mindenki használhatja. Ám olyan esetük is van, mikor a szülő órán hívja fel a gyermeket. Az óra alatt mégis csörgő készülék az iskola páncélszekrényében landol és csak a szülő kérheti onnan vissza.

A középiskolákban már lazábban kezelnék a mobilhasználatot a diákok, de a visszaélések elkerüléséért sok intézmény ír elő szabályozást. A Lánczos Kornél Gimnáziumban osztályonként egy kijelölt dobozban vannak a kikapcsolt készülékek, de természetesen visszajárnak, ha a tanóra során a feladathoz egy okoskütyüre is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!