Hírek

2014.06.25. 12:00

Adidas-botrány: exkluzív interjú Oroszi László feltalálóval

Miután lapunktól megtudta, Oroszi László, az irányítósávos futballcipő szabadalmának tulajdonosa elment egy adidas szaküzletbe, és szemügyre vette a cég világbajnokságon is használatos legújabb termékét, melyen jól látható a találmánya.

Matók János

Oroszi Lászlót (jobbra) váli otthonában kereste fel a jogerős ítélet után a német közszolgálati televízió, az ARD forgató csoportja
(Fotó: Koppán Viktor)

Kedden a feol.hu egyik labdarúgást szerető, a világbajnokságot figyelemmel kísérő olvasónk hívta fel a figyelmünket az adidas által a labdarúgó vb-re piacra dobott legújabb termékére, melyet ő maga egy budapesti üzletben látott. Mint közölte, lapunkból tájékozott az irányítósávos futballcipő váli feltalálója, Oroszi László, és a szabadalmat elbitorló adidas harcáról, melyet végül jogerősen Oroszi nyert meg. Olvasónk ezért is furcsállotta, amit az új terméken látott.

- Mit szól a tényhez?

- Megdöbbentem, hiszen a megoldásom, amit 1996-ban szabadalmaztattam, egyértelműen látható a cipőn. Nagyon sokba került a kifejlesztése, sorozatban gyártottuk, de bevételünk azért nem volt, mert az adidas rögtön elbitorolta felelte Oroszi László.

- Jogerősen nyert az adidas ellen a bitorlás tárgyában, majd múlt pénteken elkezdődött a kártérítési per.

- Igen, a magyar bíróság mely európai bírósági döntésnek minősül, ezt más országok bírósága nem vitathatja döntése szerint az irányítósávos futballcipő szabadalmának én vagyok a tulajdonosa. Igen, pénteken elkezdődött a kártérítési per, kissé furcsa előzményekkel. Ugyanis a cég jogászai az észrevételeiket csak csütörtökön küldték el. Az eljáró bírónak faxon, nekünk pedig emailen, s ez meglehetősen furcsa eljárás, hiszen csak az éjszakai órák álltak rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk az első tárgyalásra. De nem lepődtem meg, hiszen korábban is ezt az időhúzásos taktikát alkalmazták. Az adidas részéről a 12 év alatt végig ez a rosszhiszemű pervitel történt, melyre a pénteki tárgyaláson a bíró aki nem napolta el a tárgyalást kilátásba helyezte a multinacionális cég képviselőjének pénzbirsággal való büntetését. Amúgy pénteken az adidas elévülési kifogást terjesztett be, azt állítva, hogy a megoldás nem jó, mert hatástalan a labdarúgásban, ezért a bitorlást még 2004-ben befejezte.

- De hát ezzel elismerték a bitorlás tényét, vagy nem?

- Igen, ezzel elismerték a bitorlás tényét. Jogi képviselőjük egyébként azt is állította, hogy az ilyen típusú cipők forgalmazására 2004 után egyik sportszergyártó részéről nem került sor.

- Ezzel szemben...

- Ezzel szemben a jelenleg is zajló világbajnokságon, az adidas cipőjén jól látható az irányító sáv. Tudja, a bitorlás, és az adidas által ellenem indított jogi eljárások költségei miatt anyagilag ellehetetlenültem oly annyira, hogy szabadalmam fenntartására nem maradt pénzem. Ezért szabadalmasi pozíciómból eredő vagyoni jogaimat nem tudtam, és nem tudom gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy az adidas 12 éven át arra törekedett, hogy ellehetetlenítsenek, és szabadon tudják használni a megoldásomat, az irányító sáv használatát a cipőn. Ez pedig olyan vagyoni hátrányt jelent, mely indokolja annak csökkentéséhez, illetve kiküszöböléséhez szükséges kárpótlás megítélését. A szabadalom bitorlásával elért gazdagodás megtartására a jogsértő adidasnak semmilyen jogcíme sincs. Ezért az általa elért profit, elvonásra kell, hogy kerüljön.

- Hogyan tovább, önök mit tudnak tenni?

- A pénteki tárgyaláson a bíróság azt kérte, bizonyítsuk, hogy az irányítósávos megoldást az adidas, esetleg más sportszergyártó cégek is használják, és nagyon népszerű, mert nagyon jó. Ezt azzal is tudjuk bizonyítani, hogy a Predator Precision és Mania az adidas honlapja szerint a cég történetének a két legnépszerűbb cipője volt. Amikor megtudtam, hogy a mostani cipőjükön is rajta van a megoldásom, világossá vált, miért tudnak a játékosok pontos lövéseket, és eredményes labdakezeléseket végrehajtani. Nem vitás, hogy eleget tudunk tenni a kérésnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!