Hírek

2017.04.27. 10:44

Tizenkét év börtönt kaptak az Agárdon meghalt E. Benjámin szülei

A Fővárosi Ítélőtáblán ma délelőtt megszületett a jogerős ítélet az agárdi gyermekhalál ügyében: 2013 tavaszán kiszáradás, elégtelen táplálás miatt halt meg a 19 hónapos E. Benjámin, a csontig lesoványodott kisfiú súlya még a 4,5 kilót sem érte el a tragédia bekövetkeztekor.

Kocsis Noémi

Jogerősen 12-12 év fegyházra ítélték az E. Benjámin halála miatt perbe fogott szülőket, 10 és 9 évre a nagyszülőket csütörtökön a Fővárosi Ítélőszéken. A bioenergetikus büntetése súlyosabb, a gyermeket fél évig kezelő orvosé enyhébb lett másodfokon.

Bő egy órás tanácskozás után hozta meg ítéletét a Fővárosi Ítélőszék háromfős bírói tanácsa csütörtökön délelőtt az agárdi E. család ügyében. Sem a szülők és nagyszülők, sem az ötödrendű vádlott természetgyógyász és a hatodrendű vádlott gyermekorvosnő nem kívánt bővebben élni az utolsó szó jogával, utóbbi annyit mondott, sajnálja a gyermek halálát, de ahhoz sem tevőlegesen, sem gondatlanságból nincs köze.

Hrabovszky Zoltán eljáró bíró az első rendű vádlott anya, E. I. R. és másodrendű vádlott apa, F. B. első fokon kiszabott büntetését is csökkentette, 15-ről 12 évre. Indoklásul enyhe fokban akadályozott beszámíthatóságukat hozta fel (miután főképp a nagypapa döntési befolyásolása alatt álltak), valamint azt, hogy a Kúria gyakorlatában alig fordult elő az emberölésért kiszabható legszigorúbb büntetés, a 15 év. A III. rendű vádlott E. T. Gy. nagyapa is kevesebb, tíz évnyi fegyházat, a IV. rendű vádlott E-né M. T. az első foknál hattal kevesebb, kilenc év letöltendőt kapott.

A vádlottak nem kívántak élni az utolsó szó jogával. A családtagok legkorábban 6-9 év múlva szabadulhatnak
Fotó: Kricskovics Antal

Az indoklás szerint a szóban forgó mulasztásos emberölés esetén a szülők kötelezettsége esik legnagyobb súllyal latba, a nagyszülők társtettessége így szóba sem jöhet - az ítéletben ők megváltozott minősítéssel, bűnsegédként szerepeltek tehát.

A Székesfehérvári Törvényszék egy évvel korábbi, elsőfokú ítéletében felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte M. B. természetgyógyászt - ezt a Fővárosi Ítélőszék 3 év ténylegesen letöltendő fegyház fokozatú szabadságvesztésre változtatta.

- A bioenergetikus szakmai szabályt szegett, de ezzel még fokozta is a veszélyt, amelyben a gyermek már amúgy is volt - szólt Hrabovszky Zoltán bíró indoklása.

- Ezzel jelentős mértékben közreműködött a sértett halálában, így nincs jogalap felfüggesztett büntetésre.A természetgyógyász mellékbüntetésként örökre eltiltották a tevékenysége gyakorlásától is. A férfi ügyvédjével sem konzultálva, láthatóan feldúlva hagyta el a tárgyalótermet, ő később behívót kap majd büntetése letöltésének megkezdésére. Szabadlábon távozhatott viszont M.G., az a budapesti homeopátiás gyermekorvos, aki a kisfiút élete első hat hónapjában kezelte. A doktornő büntetését másodfokon enyhítették. egy év helyett hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték. Az indoklás szerint bár mulasztott, de „nem lett volna indokolt oksági kapcsolatot keresni a sértett halála és a mulasztás között”, hiszen az orvos a gyermeket csak élete első harmadában látta és kezelte.

A bíró indoklása szerint a hat hónap a törvényi maximum.

A per legvégén a családot bilincsben elvezették. A tárgyaláson mindvégig a korábban is tapasztalt csöndes elutasítást mutatták a külvilág felé, csak a nagymama csóválta a fejét és szisszent fel az indoklás percei alatt. A börtönből legkorábban büntetésük kétharmadának letöltése után szabadulhatnak. A médiában elhíresült eset zárómomentumaként a folyosón egy arra járó érdeklődött az őröktől, mi volt ez a nagy sajtóérdeklődés, mire az őr: Nem tudja? Véget ért a fényevőper.

(Az előzményekről ITT olvashatnak.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!