Hírek

2013.06.11. 18:21

Aggályok a buszmenetrend kapcsán - A szóvivő szerint nem lesz gond

Jelentősen nem nőhet a menetidő attól, hogy július 1-jétől a helyközi járatokra a helyiek is felszállhatnak a fehérvári megállókban - reagált a közlekedési cég olvasónk felvetésére.

Házi Péter

Olvasónk, a  Polgárdiban lakó Májer Péter szerint a helyközi járatok, mire Fehérvárra érnek, az esetek 90 százalékában már túlzsúfoltak, hogyan férnek majd ezekre fel a helyiek?  Ha fel is férnek, a menetidő véleménye szerint nem lesz tartható, ha egy busz öt-hat fehérvári megállóban vesz fel és enged le utasokat.

Olvasónk aggálya szerint a  késés azzal járhat, hogy a műszakba igyekvők közül sokan nem érik el a Piac téren a helyi buszcsatlakozást,  lekésik az eddig a város szélén lévő ipari parkokba való kijutáshoz használt buszokat, így nem érnek be időben a munkahelyre.  

- A csúcsidőben is vannak olyan járatok, amelyek rendelkeznek szabad kapacitással, így komolyabb fennakadásra nem számítunk. Több megyeszékhelyen évek óta gyakorlat, hogy a helyközi autóbuszok a városon belül helyi közlekedésre is használhatók. A helyközi buszok továbbra is csak a saját megállójukban vesznek fel és tesznek le utasokat, így a menetidő jelentősen nem növekedhet - válaszolt olvasónk felvetésére Pruzsina Alice, a Vértes és az Alba Volán Zrt. kommunikációs megbízottja, aki kiemelte, a menetrend betartását folyamatosan figyelemmel kísérik majd, szükség esetén kisebb kiigazításokat tesznek.

Pár hét múlva jól látható lesz a helyközi buszokon, melyiket lehet igénybe venni a városon belül

- Az új utazási lehetőségről  tizenötezer szórólap került ki tegnap az elővételi pénztárakba, a szórólapon  térképen jelölték az érintett megállókat,  a járatokat, és az alapvető tudnivalókat a változásokról. Az új menetrendi kiadvány összeállítása folyamatban van, a tervek szerint huszadika után megvásárolható   a pályaudvaron és a decentrumokban is. Elsejétől minden olyan helyközi autóbuszt, amely igénybe vehető a helyi közlekedésre, táblával látunk el, így a szélvédőn jól látható lesz, mely járatra tudnak felszállni a Fehérváron belül közlekedők - tette hozzá Pruzsina Alice.

Olvasónk felvetette azt is, hogy ha a helyi bérlettel a fehérvári lakó használhatja a helyközi járatot, akkor ő a  helyközi bérletével miért nem szállhat fel a helyi járatokra? A válasz szerint a helyi járatok megrendelője az önkormányzat, a helyközieké pedig a fejlesztési minisztérium. Kettejük megállapodása teszi lehetővé a július elsején életbe lépő változást. A helyközi bérlet bizonyos távolságra érvényes, az utazás hosszától függ az ára is.  Ezért sem, és a kedvezményrendszerek különbözősége miatt sem kombinálható össze a helyi bérlettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!