Hírek

2014.09.12. 13:40

Ahol a szellem se jár - Bezárt laktanyák, kastélyok, repterek

Velencén, a nemrég átadott új játszótér szomszédságában tucatnyi, teljesen egyforma autó áll szorosan az épület fala mellett, néhány traktor és kimustrált más jármű társaságában. Kinyitni, sem megmászni nem lehet őket, csak várnak, ki tudja, mire... Valószínűleg a totális enyészetre.

Kocsis Noémi

Számtalan hasonló hely, épület várakozik ugyanígy, bármerre lépünk az országban. A kötelező sorkatonaság felszámolásával bezárt laktanyák, tulajdonosanincs kastélyok és kúriák, bázisok, repterek, telepek és magánporták, ahonnan kihaltak a lakók. E helyek felkutatására és történetük kifürkészésére vállalkoznak a honi urbexelők, akiket Hajner Gyula, a Szellemvárosok Magyarországon Facebook-oldal gazdája fog össze. A hasonló nevű blogot is olvasva az ember kedvet kap, hogy a dicső múlt egy-egy enyészetnek indult helyszínére maga is ellátogasson. Hiszen sokan ebben a múltban gyerekeskedtek, szocializálódtak, éltek le egy életet.

Évek óta le van zárva, egyesület alakult a megmentéséért, de a közelmúltban honvédelmi minisztériumnak is elképzelték már a reformkori Fehérvár nevezetes beszálló fogadóját, a jelenleg romos állapotában is szépséges Fekete Sas szállót

- Az urbex, vagyis az urban exploration a városi felfedezést jelenti - magyarázza Gyula. - Nagyon újszerű dolog, ráadásul több alfaja van: az is urbex, ha valaki egy mozgalmas téren olyan épületekről, vagy épületeknek olyan részéről készít fotót, videót, amit nem mindennap lát az ember. Én a legextrémebb alfaját űzöm, méghozzá főként elhagyatott, vagy történészetileg érdekes, extrém helyeket keresek fel, sőt, a lefotózáson, videózáson túl utána is járok, anyagot gyűjtök róla, és be is mutatom a nagyközönségnek, dokumentumfilm szerűen.

A legtöbben csak fotóznak, de nem kutatnak történetet, így a kemény urbex-mag tulajdonképpen elég szűk itthon. Az érdeklődők tábora már szélesebb: a tizenévesek mellett a nagypapkorúak vannak a legtöbben, ők szívesen emlékeznek vissza egykori laktenyák fotóit nézegetve saját katonakorukra. Egy urbextúrára tulajdonképpen bármikor elindulhatunk, hiszen rengeteg, csodálatos, szabadon látogatható, bekerítetlen szellemhely van Fejérben is, Gyula csak vastagtalpú cipőt, kesztyűt, vizet, valami fertőtlenítőt és kötszert szokott hozzá javasolni.

A semmibe meredő falmaradvány Guttamási mellett, az erdőben

- Szellemkastélyokban, kihalt laktanyákban és bunkerekben gazdag megye Fejér, tekintve, hogy Európa egyik legnagyobb, több mint százéves lőtere is itt van, Legfőbb cél az urbexben az értékmentés, a dokumentáció és hogy minél több ember lássa azt, vannak érdekes dolgok, és nem is kell messze menni értük. Néha, amikor látok egy gyönyörű kastélyt, azt mondom magamban: milyen szép lenne romosan is ! Az ember járhatott bár rengeteg helyen, de ilyenkor úgy érzi, még nem látott semmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!