Hírek

2015.07.09. 17:33

A község, ahol mindent elfújt a szél

Gyúró - Faágak és cserepek az úttesten, fóliával betakart, megcibált háztetők: ez a látkép fogadott minket csütörtök délelőtt a nagy vihar után. A községben ottjártunkkor még csak részleges volt az áramszolgáltatás, a településen mindenki a helyreállításon dolgozott.

Buthy Lilla

A motoros fűrészek harsány hangja és az üzemzavar elhárítók járműveinek motorja zúgott Gyúrón, ahol most mindenki azon dolgozott, hogy a vihar okozta pusztítás nyomai minél rövidebb ideig okozzanak kellemetlenséget a helyieknek.

Csütörtökön is szakadatlanul dolgoztak a viharkárok helyreállításán

Egy idős asszony a redőnyeit mutatta szomorúan, amit a szerdai vihar teljesen tönkretett. Nem ez az egyetlen kára, az ablakokat is kiverte a nagy erővel lesújtó vihar. Azt mondta 79 évet megélt, de ilyet még nem látott: a nagy gonddal ápolt kertjében is óriási a kár.

– A faluban katasztrofális a helyzet. Háztetőket vitt le a szél, villanyoszlopok dőltek ki, vezetékekre dőltek rá a fák – mesélte az asszony, majd hozzátette, mivel még mindig nem állt helyre az áramszolgáltatás, a hűtője tartalmáért, a fagyasztott húsokért is aggódik. Gyúrón szinte nem is láttunk olyan házat, amelyben ne tett volna valamilyen fokú kárt az ítéletidő: a kisbolt és a söröző tetejét és teraszát sem kímélte az extrém idő, gyakorlatilag nem maradt ép cserép az ingatlanon.

– Még vannak áram nélküli utcák – mondta kérdésünkre tegnap 11 óra tájt a település polgármestere, Tóth Béla, aki házról házra járva mérte fel a károkat. Zömében a tetőterek sérültek, vagy áztak be. De a pontos kárfelmérés még csak most van folyamatban, addig marad a becslés.

Ennek a gyúrói sörözőnek a tetőszerkezetét és teraszát is teljesen szétzúzta a nagy erejű széllel és jégesővel érkező szerdai vihar  Fotó: Koppán Viktor

– Tucatnyi ház lehet az, amelyik így néz ki – mutat a megtépázott sörözőre a polgármester, majd hozzátette:

– Nagyon erős széllel jött a vihar, és sűrű, vastag jéggel. Elverte az összes kertet, szőlőket, mindent tönkretett. Van fent egy gazdálkodó, akinél egy nagy fóliasátrat és egy üvegházat tett a földdel egyenlővé a vihar. Személyi sérülésről nem tudok, és lakhatási problémák miatt sem kellett senkit elhelyeznünk – mondta el a polgármester.

Ami még súlyosabbá teszi a jelenlegi helyzet, és amiért adománygyűjtésbe is kezdett a település, hogy sajnos nem mindenkinek volt biztosítása, és a milliós értékű kárt nem tudja miből fedezni.

– A katasztrófavédelmi alap rendelkezésre áll, a vis maior alapból fogják a településeket támogatni. A legnagyobb probléma valóban ott van, ha magánházban esett kár, és ahol nincs biztosítás. Szükség van tehát az előbb említett összefogásra – tette hozzá Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!