Hírek

2014.08.21. 19:55

Választás: egy polgár több jelöltet is ajánlhat ezúttal is

Székesfehérvár - A választásokkal kapcsolatos kérdésekről rendeztek tájékoztatót csütörtökön a megyeházán.

Tribolt Lajos

A választásszakmai megbeszélésre a helyi választási irodák vezetői mellett a jelölő szervezetek képviselőit, jelölteket is invitáltak. A megbeszélés elején bemutatkozott a jelenlévőknek Petrin László, a megyei kormányhivatal közelmúltban kinevezett főigazgatója. A jegyzőknek támogatást, elérhetőséget ígért.

A területi választási iroda vezetői többek között ismertették a választási előírásokat. Elhangzott, hogy a választási bizottságokat szeptember 26-ig kell megválasztani. A helyi választási bizottságok döntései most másodfokon a megyei választási bizottsághoz kerülnek. A helyi bizottságokba a jelölő szervezetek és a jelöltek 2-2 főt, a megyeibe egy főt delegálhatnak.

Nemzetiségi választást ott lehet tartani, ahol a népszámláláskor legalább 25 fő vallotta magát az adott nemzetiséghez tartozónak és ahol meg lesz a szükséges számú (3-4) jelölt.

Kampánycsend ezúttal sem lesz, csak a szavazás napján már nem lehet választási gyűlést folytatni, a szavazókör 150 méteres körzetében kampányolni és az urnák zárásáig közvéleménykutatási adatokat nyilvánosságra hozni.

A jelöltek már ezen a héten igényelhetik a helyi választási irodán az ajánló íveket, amelyeket hétfőn, augusztus 25-től lehet átvenni. Ajánlásokat szeptember 8-ig, azaz két hétig lehet gyűjteni. Egy ember több jelöltek is ajánlhat, de egyet csak egyszer. Az ajánló ívek most is szigorú számadású nyomtatványnak számítanak, el kell velük számolni, ellenkező esetben fizetni kell. Most kevesebbet mint az országgyűlési választásoknál, ívenként 10 ezer forintot.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!