Hírek

2016.07.01. 10:17

Akár milliókat is bukhatunk

Egy felmérés szerint évente több millió magyar utazik külföldre, ennek ellenére csak minden harmadik személy köt utasbiztosítást.

Laci Patrícia

A külföldön eltöltött vakáció életre szóló élményeket adhat az embernek. Így nem is véletlen, hogy évente több millió magyar utazik valamely távoli országba, viszont csak minden harmadik személy gondoskodik utasbiztosításról.

Csapó Zoltán, az egyik fehérvári biztosítási cég vezetője szerint sok olyan szituáció van, amelyek akár milliós károkat okozhatnak azoknak az embereknek, akik biztosítás nélkül indulnak útra.

– Képzeljünk el egy közúti balesetet, amelyben súlyosan megsérül az illető. Kijön érte egy mentőhelikopter, na az már körülbelül másfél millió forintba fáj – mondta Csapó Zoltán.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy aki utasbiztosítást köt, alaposan olvassa át a szerződési feltételeket.

– Vannak akik például szeretnék felfedezni a a nyaralóhely környékét, így bérelnek egy motort. Viszont vannak olyan utasbiztosítások, amelyek kizárják a 125 köbcenti feletti motorozást. Így ha a kétkeréken történne valami baj, akkor a baleseti költségeket nem fogja a biztosító fedezni. Ezért mielőtt biztosítást kötnének az emberek, előtte tájékozódjanak alaposan, s ne féljenek kérdezni az ügyintézőtől.

A tájékozódás azért is fontos még, mert valamennyi utasbiztosítási szerződés  fedezeti limiteket rögzíthet, s bizonyos esetekben az önrész vállalását is kikötheti.

Az utasbiztosítás mellett igénybe lehet venni az európai egészségkártyát, amelyet csak korlátozottan használhatnak fel az utasok, elsősorban sürgősségi ellátásra. A  kártyát kizárólag a helyi társadalombiztosítási szervvel szerződött szolgáltatók fogadják el, illetve csak Európában lehet azt felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!