Hírek

2015.01.27. 20:15

Az intézkedést kamera rögzíti, akárcsak az amerikai filmekben

Olvasónk fordult hozzánk észrevételével, miszerint egyre több olyan matricával ellátott rendőr- autót lát, ami arra figyelmeztet, hogy az intézkedést kamera rögzíti. Kíváncsi volt, élesek-e?

Buthy Lilla

Vörös István főtörzsőrmester a fedélzeti komputert próbálja (Fotó: Koppán Viktor)

A képen látható Vörös István főtörzsőrmester éppen a rendőrautókba szerelt érintőképernyős komplett számítógépet mutatja, ami összeköttetésben lesz a körözési rendszerekkel. Erre fog rögzíteni a kamera is. A cél az, hogy a rendőrség munkáját megkönnyítse, ezáltal még hatékonyabban kerülhessenek rendőrkézre a bűnözők.

Van egy népszerű amerikai valóságshow sorozat, a Cops, azaz a Zsaruk, mely sikerét a rendőrautókba szerelt kameráknak köszönheti. Minden epizódját akció közben rögzítik, és kiderül, a legvadabb sztorikat valóban mindig maga az élet írja. No, de evezzünk hazai vizekre! Itthon egyre több rendőrautón láthatjuk a figyelmeztető feliratot: „Képfelvétel rögzítés!”. A korszerű technológia gyakorlati hasznára már vélhetően nem kell sokat várni, azonban az egységes jogi szabályozást még ki kell alakítani ahhoz, hogy élesben is használhassák majd a zsaruk a rendszert. Elsősorban azért telepítettek kamerákat az autókba, hogy dokumentálni lehessen az intézkedések jogszerűségét. Ráadásul a számítógépen azonnal lekérdezhetnek minden szükséges adatot a nyilvántartásokból még a helyszínen, így lerövidülhet majd az ellenőrzések ideje is. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatához fordultunk, hogy választ kapjunk olvasónk kérdésére, vajon vannak-e már kamerák a rendőrautókban, ha pedig vannak, működnek-e? A válaszukat változtatás nélkül közöljük: „A rendőrség a vonatkozó jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ellátta a kamerával felszerelt szolgálati járműveket olyan matricákkal, amelyek a képfelvételek készítésének tényéről tájékoztatnak, azonban a kamerák jelenleg még nem üzemelnek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!