Hírek

2014.04.14. 18:30

Akcióban a rendőrök: a gyorshajtókra "hajtanak" három napon át

Hétfő óta Európa–szerte összehangolt TISPOL sebesség-ellenőrzési akció zajlik az Európai Unióban.

Miskei Anita

Hétfőn a megyében is aktív rendőri jelenlétet tapasztalhattak meg az autósok, a hatóság csatlakozott a TISPOL akcióhoz, melynek keretében a gyorshajtókra vadásztak.

Kiss Zoltán Edward, a Fejér Megyei Rendőr–főkapitányság sajtóosztályának szóvivője elmondta, a megyében az autósok többsége odafigyelt a kötelező sebesség betartására. Nem tapasztaltak jelentős sebességtúllépést egyetlen esetben sem. Az akció pedig ma és holnap is folytatódik a megye, s az ország útjain – mondta a szóvivő.

Valásek Tibor és Mónos Zsolt az akció keretében mérte az autósok sebességét a megye útjain (Fotó: Koppán Viktor)

A száguldás komoly veszélyfaktor, nem csoda, hogy április 14-16. között a sebességet ellenőrzik az unióban. Ez egyike azon akcióknak, melyeket a TISPOL 2014-re tervez, nemzetközi közúti ellenőrzést ütemeztek, melyek azon járművezetői magatartások ellen irányulnak, melyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik.

A TISPOL akció keretében kedden és szerdán is a gyorshajtókra vadásznak a rendőrök. A sebességellenőrzések legfőbb oka, hogy Európában a gyorshajtás a közutak „legfőbb gyilkosa”, amely évente 8-10 ezer áldozatot követel. A következő közös uniós ellenőrzésre június 6-7 között kell számítani a hazai közlekedőknek, a hatóság munkatársai ekkor elsősorban az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrését kísérlik meg.

Azonban a hétvégén is fokozott figyelemre hívják fel a figyelmet a hatóságok, hiszen húsvétkor az utakon még nagyobb a forgalom. Az elmúlt években rendszeresen több mint ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történt az áprilisi időszakban Magyarországon. Húsvétkor a megnövekedett forgalom és sok esetben az ittas vezetés is jellemző probléma az utakon. Sok a rutintalan sofőr, aki a téli időszakban nem autózott, s még többen vannak azok, akik nem tartják be a közlekedés szabályait, és alkoholos befolyás alatt is volán mögé ülnek, de az egyszerű figyelmetlenséggel is könnyen veszélybe sodorhatja magát és utastársait az óvatlan sofőr. Alkoholfogyasztás után tilos a volán mögé ülni – hívták fel a figyelmet a szakemberek a legfőbb betartandó szabályra. Hisz az ittas vezetés során okozott balesetek száma az utóbbi években, áprilisban, meghaladta a százat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!