Hírek

2014.09.16. 16:25

Aki akar, az valóban el tud helyezkedni?

Székesfehérvár - Romló munkamorálra panaszkodnak a munkaadók és HR-esek, míg a másik oldalon a munkavállalók azzal érvelnek, a rossz körülmények és az alacsony bér senkit sem csábítana az adott munkakörbe. De vajon tényleg így van ez?

Kocsis Noémi

A kutyák ellátásához keresett állatmentőnek jó fizikumú (most kivételesen férfi) munkaerőt az Aska Alapítvány titkára, Molnár Tamásné. Mint megfogalmazza, a néhány komoly jelentkező mellett „tonnaszám érkeztek az ifjú, bájos, pózoló fotókkal ellátott csajos önéletrajzok".

Hol van az a sok ember, aki munkát keres? – Molnár Tamásné nehezen talált munkás kezet

Fotó: Molnár Artúr

– Többen megérkeztek a megbeszélt találkozóra, elmondták, hogy ez életük állása, majd többé nem láttuk őket... Egy jelentős kör a lefixált időpontra sem jött be, telefonon sem mondta le. Érdekes, hogy arra kell várni, hogy a munkára jelentkező hajlandó-e egyáltalán megjelenni. A második körben páran azért morogtak, mert ezen a helyen dolgozni kell. Némelyiknél nem hittem a fülemnek, komolyan....

Hol van az a sok ember, aki munkát keres? – tette fel ezek után a kérdést Molnár Tamásné, aki végül talált megfelelő munkaerőt, de maga sem gondolta volna, hogy ez ennyire nehéz lesz. A Fehérváron partnerirodát működtető Magyar Erika, munkaerő-kölcsönzési projektvezető hasonló tapasztalatokról számol be:

Magyar Erika azt nehezményezi, hogy a munkavállalók nem teremtenek tiszta helyzetet

– Tipikus eset, hogy munkaerőt toborzok, felhívok több mint 50 embert, ebből 20 bólogatott, hogy jön, közülük ketten tényleg eljöttek, de egyikük csak húzta a száját. Minap az állítólag nagy munkanélküliséggel küzdő vidéken jártam, előre meghirdetett toborzásra ketten jöttek el. Egyikük azért nem akar beállni, mert korán kellene kelni, a másiknak a két műszak nem tetszett. Sokszor elkeseredem, hogy az időmmel, a munkámmal szórakoznak.

Az ezek után jogosan felmerült kérdésre – hogy akkor miből élnek, akik az állásokra nemet mondanak – többféle lehetséges válasz érkezik az érintettektől. Segély, alkalmi munka, fekete meló vagy „élősködés" a hozzátartozókon. Utóbbit főképp a pályakezdőkkel kapcsolatban fogalmazzák meg (noha természetesen nem minden pályakezdő ilyen, sőt), körükben kérhető számon leginkább az elvárható munkamorál hiánya. Ám ez az oldal is markáns véleményt fogalmaz meg a témáról:

– Hiába beszélünk a morálról, ha a sorra csak melós kell, és csakis minimálbérért – kaptunk véleményt egy hölgytől. – Vezető szupermarketben hallottam a panaszt, hónapok óta lasszóval sem tudnak hentest fogni a pultba, de a kérdésre, mennyi a fizetés, már nagyobb a csend, aztán kinyögik, hogy hétvégével és túlórával együtt havi 95 ezret is haza lehet vinni... Kérdem én, erre hogyan alapozzon az ember egy családot?

Magyar Erika azt nehezményezi, a munkavállalók nem teremtenek tiszta helyzetet, megígérnek mindent, de másnap már nem jelentkeznek. Az is gyakran előfordul, hogy sorozatosan ő keresi meg a korábbi jelentkezőt, aki aztán fel van háborodva, amiért a munkaerő-kölcsönző háborgatja.  Ma Magyarországon egyébként 100 ezer feletti a betöltetlen álláshelyek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!