Hírek

2017.01.15. 21:15

Alba Radar - Hat politikus egy felmérésről

Székesfehérvár - A Magyar Városkutató Intézet - az előző évekhez hasonlóan - még decemberben elkészítette a megyeszékhely lakosságának jövőre vonatkozó elvárásairól szóló felmérését. Az Alba Radar elnevezésű kutatás során 300 fehérvárit kérdeztek meg telefonon a véleményükről.

Zsigó Ferenc

A kérdőíven az elmúlt évet kellett értékelniük a megkérdezetteknek Székesfehérvár, az ország és Európa helyzetére, valamint saját személyes helyzetükre vonatkozóan, ezt követően pedig arról is beszámoltak, mit várnak a 2017-es évtől.

A város helyzetével kapcsolatban a megkérdezettek 76 százaléka szerint erősen, vagy inkább javulni fog a helyzet 2017-ben, 12 százalék szerint változatlan marad, 2 százalékuk szerint inkább romlani fog, 10 százalékuk pedig nem tudja eldönteni a kérdést. Ami a személyes élethelyzetet illeti, 61 százalékuk javulást vár 2017-ben, 23 százalékuk szerint nem lesz változás, 5 százalékuk szerint romlani fog, 11 százalékuk pedig nem tudta eldönteni.

Újév hajnala Fehérvár szívében, a városháza előtt. Talán az ott bulizók között is voltak olyanok, akiket megkérdeztek, mit vár 2017-től Fotó: Koppán Viktor

Lapunkban röviden beszámoltunk a kutatás eredményét ismertető sajtótájékoztatóról. Az ott megismert kutatási eredmény kapcsán a hét végén megkértük a fehérvári pártok, politikai alakulatok vezetőit, hogy röviden kommentálják a polgárok várakozásait, különös tekintettel a pártpreferenciák szerintiekre. A megkeresett hat politikus mindegyike készséggel állt rendelkezésre, véleményüket az alábbiakban közöljük.

But Sándor (Együtt) szerint a felmérés igazolja, hogy konstruktív az ellenzék. A város fejlődését szolgáló döntések általában egyhangúak.

- Közös eredményünk, hogy a fehérváriak 78 százaléka szerint 2016-ban javult a város helyzete. Saját helyzetük javulását csak 30 százalék vallja, és a többség szerint az ország helyzete nem javult, Európa helyzete romlott. Ez pártpreferenciák szerint még szembetűnőbb! A város fejlődését azonos számban jónak tartják, de a saját, vagy az ország helyzetét eltérően, és Európa helyzetét azonos számban, de más okból negatívan ítélik meg. 2017-re mindannyian bizakodva néznek, de a várost kivéve nem azonos mértékben - véli But Sándor.

Földi Judit (Demokratikus Koalíció):

- Véleményem szerint egy közvéleménykutatás akkor reprezentatív, ha a mintavételi eljárásban minimum 1000 főt vizsgálunk, pláne egy százezer fős város esetében. A vizsgált kutatás 300 főt mért fel, a teljes anyag a megjelölt helyen nem elérhető, így elég komolytalannak tűnik. Ha a Fidesz matematikáját alkalmaznám (népszavazás) akkor a székesfehérváriak 0,2 százaléka szerint működnek jól a dolgok a városban. Ami a rendelkezésre álló adatokból számomra véleményezhető, hogy valóban történtek fejlesztések a városban (főként a sport területén), ami köszönhető az Európai Uniónak, a székesfehérvári iparűzésiadó- bevételnek. Óriási köszönet a fehérvári vállalkozóknak ezért. Azt gondolom, hogy nagyon sok teendő van a városban, a teljesség igénye nélkül: parkolási problémák megoldása, az egészségügyi ellátás megoldása, az uszoda kérdése. Este 8 óra után üres a város (kivéve augusztus 20. és advent), szerintem ez is komoly megoldandó feladat a közgyűlés számára. A fent nevezett kutatás értelmében is azt látom, hogy a fehérváriak még több fejlődést várnak el, és ennek érdekében én is nyitott és tettre kész vagyok.

Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik): - Mindig jó hír, ha a fehérváriak elégedettek és jól érzik magukat itthon, mert ez a város jövőjének záloga. A statisztikáknál számomra fontosabb, hogy mennyi gyerek születik, mennyien maradnak itt, és ha kimegyek az utcára, felszabadult embereket lá-tok-e. Több fejlesztés valósult meg, ami a szabadidős lehetőségeket bővíti, talán ez hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon a közérzetünk. Bármennyire is büszkék vagyunk Fehérvár gazdasági erejére, vannak, akik nehéz munkával éppen annyit keresnek, hogy csekkjeiket kifizetik. Fehérvár az ország egyik legnagyobb adófizetője, fontos lenne, hogy több általunk megtermelt pénz tudjon itt maradni, és annak felhasználásáról helyben döntsünk.

Juhász László (Városunk Lakóiért Szövetség, Válasz):

- Az Európával szembeni jelentősen negatív megítélésben erőteljes szerepet játszhat a kontinens tőlünk nyugatabbra fekvő felének a migránspolitikája. Tisztán látható, hova vezet, ez jött át a kutatásban. Főként ha a pártreferenciákat nézzük és a pártoknak kampányban tanúsított kommunikációját. Székesfehérvár helyzetének nagyon pozitív megítélése, számomra nem meglepetés. A városnak alkalmas és jó vezetője van, a főbb irányokkal nem nagyon lehet vitatkozni. Ez látszódik a kormánypárti és ellenzéki szavazók esetében, a vizsgált területeket tekintve, a város helyzetét ítélik meg közel egyformán és pozitívan. Szerintem valóságos képet adott a felmérés.

Márton Roland (MSZP):

- A székesfehérváriak jól látják: a korlátok nélküli állam egyre erősödik, míg az emberek személyes élethelyzete bizonytalanná vált. Paradigmaváltás kell: a politikának a nép mellé kell állnia a roppant erejű állammal és nagyvállalatokkal szemben. Az MSZP bérharcra készül és kikényszeríti a fizetésemelést. Az a minimum, hogy a munkabérből meg lehessen élni, egyúttal ez a leghatékonyabb ösztönzés a munkára. A fejéről a talpára kell állítanunk a közteherviselést: a jómódúak kedvezményeit és a rosszul keresők súlyos adóterheit egyaránt csökkenteni kell. A közszolgáltatási rendszer így lesz képes biztosítani a feljebb lépés lehetőségét mindenkinek.

Róth Péter (Fidesz-KDNP):

- Székesfehérváron - köszönhetően a korábbi időszakkal összehasonlíthatatlanul magasabb kormányzati támogatásnak is - évek óta komoly fejlesztések valósulnak meg, és komoly fejlesztések vannak előkészítés alatt. Nem csak az infrastruktúrára gondolok, hanem a kifejezetten az életminőséget szolgáló beruházásokra, akár kulturális téren, akár a sport terén, vagy például a közparkok és a belváros megújulására, az ingyenesen elérhető városi rendezvényekre. Ezeket a pozitív változásokat érzik a városunkban élők is, ez alapozza meg a jövőbe vetett optimizmust, ez köszön vissza ebben a felmérésben. Politikai közösségünk büszke arra, hogy elindította és támogatja ezt a folyamatot, és személyesen is nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ebben az elismert városépítő munkában részt vehetek.

A megkérdezett politikusok mind ott ülnek a közgyűlésben. Városatyaként, városanyaként döntenek szűkebb pátriánk, és az itt élők közelebbi és távolabbi jövőjéről. Az, hogy melyikőjük miként vélekedik a városlakók várakozásairól, nagyjából borítékolható volt, ismerve politikai hovatartozásukat, ellenzéki vagy kormánypárti hozzáállásukat. Tudom, idealista vagyok, amikor azt mondom, vegyük ki mindegyik kommentből a jobbító szándékú tartalmakat, gyúrjuk eggyé, és aszerint nézzük a jövő Fehérvárját! Akkor biztos jobb lesz az életünk.

 

 

 

 

 

 

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!