Hírek

2017.05.09. 16:45

Változásra számítanak albérlet fronton Fejér megyében is

Székesfehérvár - Az albérletpiac továbbra is szűkös lehetőségeket kínál a kiadó lakást keresők számára Fejér megyében. Egy tervezet szerint, amely megszünteti az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem utáni egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséget, több lakáskiadót ösztönözhet "bevallásra". Az árak csökkenését ettől azonban nem várják.

S. Töttő Rita

A jelenleg törvények szerint - áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójában - annak a magánszemélynek, aki lakást ad ki albérletbe, egészségügyi hozzájárulás (eho) fizetési kötelezettsége is keletkezhet. Feltéve, ha a kiadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot. Így a teljes jövedelem után meg kell fizetni a 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást. Ha csak az albérleti díjat vesszük a bevétel alapjául, akkor ez azt jelenti, hogy a 83 ezer forint feletti albérletek után fizetni kell az eho-t (is, a 15 százalékos szja mellett). De ha egyéb költségeket is beleveszünk, mint például a rezsi, akkor alacsonyabb albérleti díjak után is keletkezhet eho-fizetési kötelezettség - a jelenlegi szabályok szerint.

Tervezett törlés

A Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének Fejér megyei vezetője, Kaszap Zoltán azonban rávilágított: egy, a jövő évi adócsomagban szereplő javaslat megszüntetné az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem utáni egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettséget. A tervezet elfogadásra vár.

Az eho eltörlésétől van, aki az albérleti díjak csökkenését várja, más szerint inkább "fehéredés" várható
Fotó: Házi Péter

Változást várnak

Az ingatlanszakma szereplői ettől a lépéstől az éves szinten 110-130 milliárd forintos albérleti piac változását, leginkább adóügyi szempontból való "fehéredését" várják. Az általunk megkérdezett ingatlanpiaci szakértő szerint azonban ez a tervezett változás az árakat nem befolyásolja. Léczfalvy Csaba fehérvári ingatlanos ugyanis így vélekedik:

- Az eho a bérleti díjakat nem befolyásolja - vélekedik a szakember, viszont hozzáteszi: - A legalizálást segíti a szabályozás változása, de szerintem többen egyébként is csak az eho nélkül esedékes díjakat vallották be.

Léczfalvy úgy véli, a közeljövőben albérleti fronton az árak stagnálása várható.

Léczfalvy Csaba
Fotó: a szerző


A kereslet ugyanis élénk, a fizetőképes kereslet azonban véges - a szakember szerint a bérek növekedése még mindig mérsékelt. Az ingatlanszakértő mégis úgy véli, a bérleti díjak csökkenése hosszabb távon elképzelhető, de más okból:

- Tapasztalatom szerint nagyon sok lakást vásároltak az utóbbi 2 évben befektetési céllal, ezért az albérletpiacon kínálat alakulhat ki, és ez a bérleti díjak csökkenése felé mutat.

Díjkörkép

A jelenlegi albérletárakat egyébként sokan még mindig nem tudták megszokni. Egy átlagos, fecskeparti, vízivárosi, Budai úti vagy éppen Király sori 50 négyzetméteres, kétszobás lakás kiadási ára 70-80 ezer forint körül mozog, de ha kicsi extrákkal is szolgál: például bútorozott, belvárosi, felújított vagy éppen téglalakás (ami miatt alacsonyabb rezsi várható), akkor 100 ezer forintot is elkérhetnek érte.

A nagyobb, 65-70 négyzetméteres, átlagos állapotú lakások albérleti díja pedig épp itt kezdődik, 100 ezer forintnál. A tízezrek pedig innen már könnyen rakódnak a díjra: elhelyezkedés, állapot és szobaszám szempontjából is kúsznak fel az árak könnyedén 140-150 ezer forintig is. Ám a tapasztalat azt mutatja, nem kell már a történelmi belvárosban vagy az Öreghegyen elhelyezkednie egy lakásnak ahhoz, hogy 120-130 ezer forintot is elkérjenek érte havonta, elég ha egy népszerű, csendes lakónegyedben található és viszonylag szép állapotban és bútorozottan kínálják.

 

MEREDEK EMELKEDÉS A VÁROSBAN

Székesfehérváron, Balogh László, egy országos, ingatlanokkal foglalkozó portál vezető gazdasági szakértője szerint tavaly májusban 75 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj, idén májusban pedig már 105 ezer forint. Ez 40 százalékos emelkedésnek felel meg. A kínálat pedig, a tapasztalat szerint, a két és félszeresére nőtt (ami 157 százalékos emelkedést jelent). Ezért a székesfehérváriaknak érdemes áttekinteni a teljes kínálatot, mert nagy különbségek lehetnek az ingatlanok állapotában és minőségében (ugyanakkora pénzért teljesen más típusú vagy minőségű ingatlant tudunk bérelni).

 

TÚL A VÁROSON

A „CSOK-jelenség” szintén hatással volt, van az albérletkínálatra Fejér megyében: a családok, akik Székesfehérvárról költöznek ki a Velencei-tó közelébe, gyakran gondolkodnak el azon, hogy az építkezés idejére is szeretnének már kiköltözni albérletbe a környékre. Ám erre kicsi az esély: alig van albérletkínálat a tó környékén - előbb találni tűt a szénakazalban, mint megfizethető, jó állapotú kiadó lakást vagy akár házat. De távol a megyeszékhelytől, azonban közel a fővároshoz, szintén nehéz albérletre bukkanni: a népszerű Etyeken szintén nehéz kiadó ingatlanra bukkanni, ami van, az is 150 ezer forintnál kezdődik. Ez pedig már egy jó állapotú kiadó családi ház albérleti díja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!