Hírek

2015.06.01. 17:16

Áldás és átok is lehet a lottónyeremény

Gazdára talált az ötös lottó tavaly nyár óta gyarapodó főnyereménye. A pszichológus szerint egy ekkora összegtől sem leszünk boldogabbak.

Sebestyén Lilla

Szombaton este elvitték az álomnyereményt, egészen pontosan 5 milliárd 49 millió 127 ezer 895 forintot. A szerencsés ezzel bekerült a 150 leggazdagabb magyar közé. A legtöbb lottózó elképzelte már mire költené ezt az óriásnyereményt és meggyőzte magát arról, hogy ő egész biztosan nem szórná el. De mi a helyzet a valóságban? Egy pénzügyekkel foglalkozó amerikai szervezet, a National Endowment for Financial Education szerint azon emberek hetven százaléka, akiket hirtelen valamilyen nagy szerencse ér – például megnyerik a lottót, vagy nagyobb összeget örökölnek – pár éven belül koldusbotra jut. Egy pszichológust, Ujma Pétert faggattunk az okokról.

– A lottónyeremények hasonlóan érintik az embereket, mint más pozitív események – nem meglepő módon boldogabbak, magabiztosabbak lesznek, de azért nem annyival, mint gondolnánk. Brickman és munkatársai még a hetvenes években publikáltak egy azóta is nagyon sokat emlegetett kutatást, amiben lottónyertesek, balesetben súlyos egészségkárosodást szenvedett személyek és egészséges kontrollok érzelmi állapotát vizsgálták. Arra jutottak, hogy az embereknek jellemzően van egyfajta alapvető boldogságszintje, ahonnan a pozitív és a negatív életesemények is csak időlegesen zökkentenek ki minket, aztán néhány hónap alatt elmúlik ezeknek a hatása – tehát egy rokkantságot okozó sérülés vagy egy lottónyeremény után 1-2 évvel sem leszünk nagyon más lelkiállapotban, mint előtte – magyarázza a pszichológus.

Kis hazánkban, a bevett szokás szerint a legtöbben névtelenségbe burkolóznak egy ekkora nyeremény után, csak ritkán állnak nyilvánosság elé, de külföldön több országban is nyilvános a lottó nyertesek neve, így rengeteg példát találhatunk arra, hogy a nyertesek beleesnek a folyamatos költekezés hibájába, talán azért is, mert ez ideiglenes boldogsággal tölti el őket. A csúcsra ért, majd hirtelen lecsúszott nyertesek többször nyilatkoztak úgy, bárcsak ne nyerték volna meg a lottót. Több esetben is arra hivatkoznak, hogy azt a pénzt, amit nem magunk keresünk, könnyebb elkölteni és természetesen ott vannak a kéregető családtagok, barátok, ismerősök is. Volt, aki állítólag a túlzott adakozásban ment tönkre pár esztendő után. De természetesen olyan is akad, aki bár nyert, az eredmény mégsem volt olyan kielégítő, mint azt várta.

Az egyik, Fehérváron népszerű kocsmáros osztotta meg velünk keserédes történetét. – Közel harminc éve, összefogtunk pár munkatársammal, a főnökömmel és elkezdtünk totózni. Az első szelvénynél már egész jó eredményeket értünk el, így folytattuk és a második fogadásnál már eltaláltunk mindent: 13+1. Hatalmas volt eleinte az öröm, elkezdtünk viccelődni a főnökömmel és a vendégekkel... Eleinte természetesen jöttek a nagyobb álmok, majd egyre realistábban kezdtünk gondolkodni arról, hogy mit szeretnénk. Aztán csak teltek a napok, és nem jelentették be a nyeremény összegét, kezdett gyanús lenni. Végül össz-vissz kilencezer forinton osztoztunk négyen. Ami még jól is hangzana, ha szelvényekre nem költöttünk volna el négyezer forintot. Más szóval egyikünk sem mondhatta magát újgazdagnak. Elfröccsöztük a pénzt és azóta csínján bánunk a nyeremény játékokkal – magyarázza Viktor, aki most már nem bánja a történteket, de mint mondja, akkor nagyon csalódott volt. Az ő példájából is látszik, hogy egy nyertes szelvény is okozhat bánatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!