Hírek

2014.09.15. 21:06

Alkotmányos aggályok

Budapest – Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a Fővárosi Törvényszék az OTP Ingatlanlízing Zrt. magyar állam elleni devizahiteles perében is.

Klecska Ernő

A bíróság kezdeményezi, hogy az AB mondja ki: a devizahitel-szerződések egyes kérdéseiről szóló, 2014. évi XXXVIII. törvény számos rendelkezése alkotmányellenes – ismertette a hétfői tárgyaláson a bíró. Hozzátette, hogy az eljárást az AB döntéséig felfüggeszti. Az Alkotmánybíróság soron kívül, legfeljebb 90 napon belül dönt a kérdésről.

A bíró ugyanakkor az eljárást fölfüggesztő végzés szóbeli indoklásában megállapította: a törvény sérti a visszaható hatály tilalmát és a jogbiztonság követelményét. Emellett nem felel meg a normavilágosság követelményének, és szükségtelenül korlátozza az eljárással kapcsolatos jogokat.

A felszámolás alatt álló takarékszövetkezeteknek is ki kell számolniuk, mekkora összeg jár vissza ügyfeleiknek az árfolyamrés megszüntetése, illetve az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelensége miatt, és kezelniük kell a devizahiteles szerződéseket – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az MNB augusztus 29-én vonta vissza az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, a Fővárosi Törvényszék ugyanaznap elutasította a takarék devizahitelekkel kapcsolatos keresetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!