Hírek

2017.05.27. 09:30

Amikor egy kisközösség mert nagyot álmodni – Megújult a szári templom

SZÁR – Jelentős mérföldkőhöz érkezett a szári római katolikus templom 21. századi története: újjászületett a templom „ékszerdoboza”, a második világháborúban elpusztult orgona.

Laub János

A több mint fél évszázada üresen álló karzatra adományok és közösségi összefogás eredményeként építették történelmi minták alapján az új hangszert – tájékoztatta lapunkat Laub János kántor, okleveles építőmérnök.

Mint felidézte, 2007 októberében egy elektromos zárlat következtében tűzkárt szenvedett a szári templom. Óriási társadalmi összefogás, négyévnyi megfeszített munka után 2011 decemberére sikerült befejezni a templom külső-belső felújítását. A fel-újítás utolsó lépcsőfoka volt a templomtorony megújítása, ami új rézsisakot kapott. Ennek forrását Frank Hasenfratz szári születésű, Kanadában élő üzletember nagylelkű, 13,4 millió Ft-os adománya biztosította.

A férfi 2015 februárjában 15 millió forintot ajánlott fel egy új orgona építésére. A megépítéshez szükséges önerő előteremtése érdekében a közösség gyűjtést szervezett. A karzat, a fúvószoba és a templom hangrendszere teljesen megújult. A Saarer Tanzguppe fiatal, lelkes tagjaitól kezdve az idősebb, nyugdíjas generációkig szinte mindenki kivette részét a munkából, vallási hovatartozástól függetlenül. A faluból elszármazottak is segítettek.

Valóban példás összefogással építették újjá az orgonát Száron: Kultúrmissziót is betölt majd a hangszer

Két nemzetközi orgonaszakértő, dr. Kormos Gyula és Homolya Dávid vezetésével a XVII. sz.-i Magyarország legkiválóbb orgonaépítő mestereinek hagyományát követő orgonát sikerült építeni, így az egykori szári orgonát is visszaidézi a jelenkorba. A korszakban a történelmi Magyarország, valamint az egész közép-európai régió orgonaépítői jellemzően a németség soraiból kerültek ki.

A szári orgona eredetije is a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb német városában, Lőcsén, az evangélikus templomban áll, amelynek egyházközsége egészen 1945-ig német ajkú maradt.

A közösség szeretné az új orgonával Száron, ezen a magyarországi német nemzetiségű településen hazánk jellemzően német nemzetiségi mesterségének és a magyar történelmi orgonaépítésnek is emléket állítani. A hangszer a Paulus Orgona-építő Műhelyben készült Budaörsön, mely Magyarország egyik legrégebbi, ma is működő hangszerész vállalkozása, 1977 óta áll az egyházzene és az orgonaművészek szolgálatában.

A szári hangszer a liturgikus használaton túl a reneszánsz és a barokk zeneirodalmát fogja anyanyelvi szinten beszélni , igazi csemegét kínálva ezzel. Így egyfajta kultúrmissziót is betölt majd. Mind bájos, ódon hangzásával, mind pedig dekoratív, historizáló külsejével a templom és a falu igazi ékköve lesz.

Ráadásul egy Budapesthez elég közel eső településen épült meg, így a fővárosból is biztos nagyon szívesen fognak ellátogatni a faluba, hogy megszólaltathassák vagy meghallgassák. Ez nemcsak a falu, hanem a régió kulturális életére is üdítő hatással lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!