Hírek

2014.10.27. 20:00

Amit a Seuso kincsekről tudni kell

Székesfehérvár - Nádorfi Gabriella római koros régész ingyenes szakvezetésével tekinthették meg az érdeklődők a Seuso-kincs Székesfehérváron című kiállítást hétfőn délután.

Buthy Lilla

Néhány jól ismert tény a Seuso kincsekről indításképp: egy római leletegyüttes, ami a kutatók szerint az időszámításunk szerinti IV. század második feléből származik. A Seuso- kincs a legjelentősebb késő római ezüst kincsleletek egyike. Tudták, hogy a Seuso kincslelet ismert tárgyai 14 ezüstedényből és egy, az elrejtésükhöz használt, rézüstből állnak? Tudták, hogy az ezüstedények össztömege majdnem eléri a hetven kilogrammot? Hatalmas méretük és tömegük miatt pedig az ismert római ezüstedények sorában is a legnagyobbak közé tartoznak.

Számos érdekességet megtudtak a kincsekről azok, akik ott voltak Nádorfi Gabriella tárlatvezetésén

És azt tudták, hogy az ezüst anyagának értéke a saját korában 4,56 kilogramm aranynak felelt meg? Tudták, hogy Seuso személye a mai napig viszonylagos homályba vész? Ami bizonyos, hogy Seuso lehet, hogy a császártól ajándékba kapta a kincseket, amit a tálon található felirat bizonyít: Szolgáljon sok századon át, Seuso, ez a készlet, s használják hosszan büszke utódaid is!

Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattak meg azok, akik hétfőn délután ellátogattak a Szent István Király Múzeum kiállítótermébe, és meghallgatták Nádorfi Gabriella ingyenes szakvezetését. Az első turnus 16 órakor, a második 18 órakor indult el a történelmi utazásra. A tárlatvezetés közben szemem újból és újból megakadt a hat kiállított kincs egyikén. A három kilós, nyolcszögletű Dionüszosz-kancsón, aminek díszei a bor istenét és az őt kísérő bacchásnőket ábrázolja, és éppen ezért valószínűleg bort tároltak benne. Az ingyenes tárlatvezetés után a csoport tagjai feltehették kérdéseiket a régésznek.

Címkék#Seuso-kincs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!