Hírek

2016.07.29. 14:29

"Anyám nem tudott szoptatni, nekem sem fog menni" - kudarcokról és lehetőségekről az anyatejes világnapon

Székesfehérvár – A legtöbb anya megpróbálja. De gyermeke fél éves koráig minden harmadik feladja a szoptatást.

S. Töttő Rita

„Amikor születtem, nem jeleztek nagyot/ messiás-mutató különös csillagok,/ csak az anyám tudta, hogy királyfi vagyok." – ez a Mécs László idézet volt a mottója idén az Anyatejes világnap alkalmából rendezett eseménynek A Szabadművelődés Házában. A védőnők nem véletlenül választották ezt a versidézetet, amely jelzi, hogy az anyának gyermeke jelenti a világmindenséget – s épp ezért olyan fontos számára az is, hogy tejével táplálni tudja. A világnapon lapunk ezúttal nem a jól, könnyen szoptató anyukákra, hanem arra a sok ezer kudarcot vallott édesanyára kérdezett rá, akik azért hagytak fel az anyatejes táplálással, mert valamilyen probléma miatt nem tudták azt folytatni. Pedig az anyák 90 százaléka a kórházban még megpróbálkozik vele...

A Szabadművelődés Házában megrendezett anyatejes táplálás világnapi rendezvényen sok baba-mama vett részt. Fotó: Molnár Artúr

Egyes, védőnői jelentésekből származó  kutatások szerint a magyar kórházakban az anyák 90 százaléka kezdi el szoptatni gyermekét, ami az európai átlag felett van jóval (60 százalék). Ám ez a szám már csak  30 százalék körülire tehető, mire eléri a baba a fél éves kort. Ez a hirtelen csökkenés annak a számtalan kudarcélménynek tudható be, melyet az anyukák élnek át  a  szoptatások alkalmával. Az információáramlás és a segítség azonban ritkán érkezik, az anyák ugyanis sokszor azt hiszik: ezek a kudarcok természetesek – erről már Keresztury Lászlóné egészségfejlesztővel beszélgettünk A Szabadművelődés Házában megrendezett anyatejes világnapi eseményen.

– Pici százalékokkal, de folyamatosan emelkednek az arányok – árulja el az egészségfejlesztő. Ebben nagy szerepük van a védőnőknek, a médiának, a várandós gondozásban résztvevő szakembereknek s azoknak a szoptatási tanácsadóknak, akikhez fordulhatnak a szoptatási problémákkal küzdők.

Persze ehhez az kell, hogy az édesanya tudja, hogy problémájával kihez fordulhat, s hogy elhiggye: van megoldást a szoptatási nehézségekre, egyezünk meg a szakemberrel. – Nagyon sokan vannak, akik az első nehézségek után úgy gondolják, hogy „ez így alakult", „nem tudok továbblépni". Megkérdezett már mindent, amit úgy gondolt, hogy meg kell, attól, akitől gondolta, hogy kell. Majd feladja, s jöhet a tápszer – mesél tapasztalatairól Kereszturyné, aki rengetegszer hallotta azt saját védőnői pályafutása során, hogy „édesanyám sem tudott szoptatni, én sem tudok" vagy hogy „az első gyerekemet sem tudtam szoptatni, most sem fog menni", „én is felnőttem anyatej nélkül" s hasonlók. – Pedig ennek nem kellene így lennie, mert aki nem betegség miatt érintett, annak lehet segíteni – nyomatékosítja a szakember. Aki egyébként hangsúlyozza: az, hogy minél több csecsemőt tápláljanak, lehetőség szerint kizárólag  anyatejjel, közös, nemzeti érdek. – S ha valaki valamilyen betegség miatt erre nem képes, mindenképpen hozzájusson anyatejhez.

Épp ezért kezdett aláírásgyűjtésbe az interneten egy szoptatást támogató csoport is, melynek egyik legfontosabb célja, hogy a törvényhozás korlátozza a tápszermarketinget, anyavédelmi és a szoptatást elősegítő törvényekkel teremtsen megfelelő környezetet a szoptatástámogató intézkedésekhez. Emellett – mint írják – az egészségügyben dolgozóktól elvárják, hogy korszerű elméleti ismeretekkel és használható gyakorlati készségekkel, illetve pozitív kommunikációval támogassák a szoptatást. Ugyanők sürgetik, hogy társadalmunkban váljék elfogadottá a nyilvános szoptatás, az intézmények és nyilvános helyek minél nagyobb számban alakítsanak ki bababarát területet.

S éppen ugyanezekért, valamint természetesen az egészséges babák fejlődéséért indult útjára 1992-ben az anyatejes táplálás világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 1-ére tette ezt a jeles napot, ezért a témát támogató szervezetek is e nap környékén igyekeznek felhívni a figyelmet arra: minél több anya táplálja anyatejjel gyermekét. S ha valamiért nem megy, kérjen szakmai segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!