Hírek

2015.05.22. 17:42

Anyuka vissza a munkába - A baba fél éves korától újra dolgozhat januártól a kismama

A munkába visszatérő édesanyák már a gyermek hat hónapos korától visszatérhetnek dolgozni anélkül, hogy elveszítenék a gyedet. A módosítás januártól él.

S. Töttő Rita

A jelenlegi szintén nem túl régi, azaz 2014-es szabályozás szerint a gyermek 1 éves korától mehet vissza dolgozni az édesanya úgy, hogy mellette nem veszíti el a gyermek két éves koráig járó gyed extrát. A nemzetgazdasági minisztérium költségvetési tervezetében folytatódik a gyed extra kibővítése, mellyel kapcsolatosan elárulták: 2016 januárjától már a baba fél éves korában is visszamehet dolgozni az édesanya, s mellette továbbra is számíthat a gyedre. A változást a Három Királylány, Három Királyfi Mozgalom Civilekkel a családokért című konferenciáján jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az eseményen részt vett a székesfehérvári Széna Egyesület a Családokért is, melynek vezetője, Bálesné Elekes Rita üdvözölte a hamarosan életbelépő változást. Ám, mint a Fejér Megyei Hírlap kérdésére elárulta, vélhetően a módosítás inkább a kvalifikált munkaerőket érinti, azokat az édesanyákat, akik multinacionális cégnél vagy családi vállalkozásban dolgoznak.

- A minisztérium terve az ezután, hogy a munkáltatókban erősítse: a rugalmas és a távmunka épp olyan értékes, mint a bent végzett napi nyolc órás feladatellátás - mondta Bálesné a konferencián hallottak alapján, utalva ezzel arra, hogy ma még kevés olyan munkahely van, ahol jó szemmel nézik, ha az édesanya 4 órában vagy lehetőség szerint otthonról kíván dolgozni. - Azoknak az édesanyáknak azonban ez a változás nem jelent megoldást, akiket csak munkahelyi és pontos időbeosztással járó állásban tudnának újra foglalkoztatni. Ők várhatóan továbbra is otthon maradnak, amíg lehet.

A szabályok változása nagyon sok kisgyerekes családot érint, sok anyuka fog elgondolkodni, így van ezzel Disztl Viktória is. Fotó: Archív

A gyed extra azon része, hogy minden 2 év alatti gyerek után külön jár a gyed, nem változik, így az az anyuka, aki például kettő két év alatti gyerek mellett megy vissza dolgozni, a munkabére mellett két gyedet is kap.

A 2016-os költségvetési tervezet mást is tervez a gyermekvállalási kedv fokozására: szeptembertől ingyenesen étkezhetnek azok a bölcsődések és óvodások is, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb bér nettó összegének 130 százalékát. Jövedelmi viszonyoktól függetlenül szintén ingyen jár majd az ebéd a három vagy több gyermeket nevelő kicsiknek már bölcsődés kortól, valamint azoknak a gyerekeknek, akik tartósan betegek, illetve fogyatékkal élnek, illetve az ő testvéreiknek is. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a fogyatékos és beteg gyerekek féláron kaphatták a menzát, a testvéreik azonban semmilyen juttatásban nem részesültek. A költségvetésben erre az idei 58 milliárd után jövőre majd 72 milliárdot szánnak.

Családi pótlékra és gyermekvédelmi támogatásra azonban 2016-ban kevesebb jut, ám hogy ez családokhoz jutó összegeket miként és milyen mértékben befolyásolja, még kérdéses.

Címkék#gyed#munka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!