Hírek

2015.05.02. 08:59

Arany és ezüst Törökországból - Molnár Janka Sára újabb sikere

Újabb sikert aratott a tizennyolc éves Molnár Janka Sára egy nemzetközi versenyen. A fizikus zseni ezúttal Törökországban vett részt egy fiatal tudósoknak rendezett versenyen, az International Conference of Young Scientists-en.

Buthy Lilla

Az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáját magyarok indították el huszonkét éve, Visegrádon. Idén húsz ország képviseltette magát az ICYS-en. Janka már több nagy versenyen is bebizonyította tudását, egyszerűen imádja átadni a tudását másoknak is. A tizennyolc éves gimnazista lány, a Teleki Blanka Gimnázium tizenegyedik osztályának fizikus zsenijét tehát már rutinos versenyzőnek nevezhetjük, most is leginkább az angoltól félt, kiderült attól hiába, hisz' történtek annál hajmeresztőbb dolgok is az út során. A tervezett program szerint április 19-25-e között zajlott a verseny Törökországban, de a valóság kicsit átírta a forgatókönyvet, hiszen az ötfős magyar csapat kint ragadt. Az isztambuli repülőtéren kigyulladt egy repülő, ezért lekésték a járatukat, Izmirben vártak a repülőtéren több, mint nyolc órát. De Jankáék még ezt is nagyon élvezték, sőt szerinte talán ez volt a hét egyik legviccesebb része. Előtte pedig a buszuk szélvédője tört szilánkosra, sikítozás és rémület közepette: a sofőr lélekjelenlétének is köszönhető, hogy nem sérült meg senki, de hét órát szobroztak a semmi közepén, mire jött értük egy másik busz.

Ifjú magyar tudósok a reptéren: a verseny után, de még a záróünnepség előtt megnézték Izmirt, hajókáztak, és egy különleges, laza estén bemutathatták a kultúrájukat a résztvevő nemzetiségeknek

No, de térjünk vissza Janka legújabb eredményeihez: ezúttal egy első és egy második helyezést is besöpört. A poszter szekció egyedüli díjazottja, aranyérmese lett, ahol a kis detektoros kutatását mutatta be, ami LED-fényekkel jelzi a részecskék útját. A rákövetkező napon pedig az angolul tartott prezentációjáért kapott ezüstérmet. Annyira örültem, hogy az ötfős magyar csapatból négyen lányok voltunk - hadarja a cserfes fiatal tudós. - Az eredményhirdetésen konfetti zápor is volt, és a Karib-tenger kalózainak filmzenéje szólt, ami az egyik kedvencem - meséli a kitűnő tanuló Janka, akinek jövőre már az érettségire kell készülnie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!