Hírek

2013.07.08. 15:58

Arrébb kerül a Varkocs-szobor

Székesfehérvár – Arrább helyezik a Varkocs-szobor talapzatát, mivel a szökőkút tengelye kicsit oldalra sikerült.

Tribolt Lajos

A város lakossága nagy érdeklődéssel kíséri a Fő utca megújulását. A látottak állandó beszédtémát adnak a fehérváriaknak.

A közelmúltban az internetre került fel az egyik lakó megfigyelése: a szökőkút tengelye nem egyezik meg a Varkocs-szobor alapzatának tengelyével. S valóban, mint kiderült, 12 centiméterrel a Városháza felé került a szökőkút tengelye. Ebben a helyzetben egyszerűbbnek tűnt az alapzat arrább helyezése. A munkával a szobrot is rendbetevő Kocsis Balázst bízták meg. Igaz, korábban az alapzatot ő felkészítette a szobor visszahelyezésére, ám most bontania kellett. Nem volt kis munka, mivel nagydarab kőtömbök alkotják az alapzatot és daru nem mehet a körben lerakott burkolatra.

Kocsis Balázs műhelyénél várják a talapzat részei a javításokat. Az egyik kő belsejében laposüveget talált a restaurátor (Fotók: Gregority Antal)

Végül sikerült a kőtömböket leszedni és autóra rakni. Most Kocsis Balázs műhelye előtt várják a javításokat, illetve azt, hogy mintájukra elkészüljön az a sor is, amit korábban a vizes medence beton szegélye pótolt.

Az egyik kő belsejében egy üreget talált a restaurátor, abban pedig egy 1,5-2 deciliteres laposüveget. Szokás, hogy az ilyen építményekben időjelet hagynak az utókornak. Ebben az üvegben is van valami, lehet, hogy írás. Kocsis Balázs nem nyitotta ki az üveget, csak a létét bejelentette a városgondnokságra, majd ők eldöntik, ki nyissa ki. Az üvegből következtethetően nem lehet túl régi az üzenet, lehet, hogy a legutóbbi felújítás idején került az alapzatba, valamikor a '70-es években.

A Varkocs-szobor helye

Az alapzat talán a jövő héten kerül vissza, de nem a helyére, hanem 12 centiméterrel odébb. Így Varkocs szobra is annyival mozdul el.

A szobor restaurálása egyébként elkészült, lejött róla a szmogtól kialakult fekete réteg, majd mesterségesen új patinát kapott és zöldes árnyalatban pompázik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!