Hírek

2017.02.06. 15:13

Árvíz sújtotta Gántot - speciális ötlettel oldották meg a problémát

Gánt – Elöntötte a víz délelőtt Gánt három utcáját. Extra gyors beavatkozással sikerült megállítani az áradást.

S. Töttő Rita

Ismét meggyűlt a baja a vízzel Gántnak, amely fekvésénél fogva szinte minden esztendőben hasonló gondokkal küzd. Idén az olvadás és az eső együtt okozta a bajt: hétfőn a délelőtti órákban a nem túl sok csapadékvíz nem tudott elszivárogni a fagyott földben, így a szántóföldekről a településre vezetődött el.

Fotók: Demeter Ferenc

A vízelvezető árkokból lépett ki az esővíz, amely hat gánti ingatlant veszélyeztetett: a Kossuth utcában hármat, a Petőfi utcában egyet, a helyi lovardát és Gánt-Bányatelepen az erdészházat. Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kérdésünkre elárulta: a fehérvári tűzoltók, a csákvári önkéntes tűzoltók és a helyi önkormányzat is biztosított embert, valamint munkagépet a víz megfékezéséhez.

A katasztrófavédők a biztonság kedvéért 500 homokzsákot is vittek, ám szerencsére eddig csak néhány darabra volt szükség. A helyzet úgy oldódott meg, hogy a Kossuth utcában a vízátereszt kibontották munkagéppel, két helyen munkagéppel plusz árkot ástak, a Petőfi utcában pedig a csákvári önkéntes tűzoltók szivattyúzták a vizet.

Az együttes erőfeszítéseknek köszönhetően 3-4 óra alatt sikerült normalizálni a helyzetet, mostanra már nincsenek ingatlanok sem veszélyben, nincs elöntött terület – hangsúlyozta a szóvivő.

Frissítés:

Gánt polgármestere is egész nap az áradás megoldásán munkálkodott. Spergelné Rádl Ibolya, utalva az elmúlt évek hasonló problémáira, valamint egy komoly beruházásnak köszönhetően korábban épült tározóra, elmondta:

- Rengeteget dolgoztunk azon, hogy javuljon a helyzet, bár még mindig nem tökéletes. Továbbra is pályázunk a Kossuth utca megóvásáért és sajnos még egy tározó építése szükséges. Addig nem nyugszom, amíg ez meg nem lesz! – jelentette ki a polgármester asszony, aki szerint most ugyan normalizálódott a helyzet, de továbbra sincs, ami „elszívja” azt a rengeteg vizet, ami a település felé halad egy nagyobb olvadás, esőzés esetén.

– Most épp a Közút útján hömpölyög a víz a bányagödörbe. De ha nagy utánpótlás érkezik, nekünk sem lesz jó -  tette hozzá. A falu folyamatos figyelőszolgálatot állított fel, hogy azonnal reagálni tudjanak, ha újabb áradás érkezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!