Hírek

2013.12.16. 18:15

Huszadik alkalommal rendezik meg a Kodály Hetet

Versenyek, programok, előadások és rengeteg zene várja a Kodály Zoltán iskola tanulóit a héten.

Sebestyén Lilla

Ünnepélyes keretek között nyitották meg hétfőn a Kodály Hetet, amely a zeneszerző születésnapján veszi kezdetét és december 21-én, a Szent István Emlékév zárórendezvényével ér véget.

Először a zeneszerző egyik átdolgozását, majd Ady Endre Kis karácsonyi ének című versét adták elő a gyerekek, az általános iskola, gimnázium és alapfokú művészeti iskola aulájában majd egy közös énekléssel – az Érik a szőlő népdallal – koronázták meg a megnyitót, ahol az intézmény igazgatója, Kneifel Imre beszélt az iskola névadójáról és a kultúráról, amelyet nemzedékről nemzedékre át kell adni.

Ezen irányelvét Kodály Zoltánnak, az iskola szemelőtt is tartja és rengeteg színes, játékos programmal készülnek a diákoknak.

Bár Kodály Zoltán az ünnepi hét névadója, Giuseppe Verdi és Richard Wagner tiszteletére is rendezett az iskola egy zenetörténeti vetélkedőt, december 16-án, amellyel a két művész születésének 200. évfordulójáról emlékeztek meg. A versenyen hat, öt, illetve négy fős csapatok indultak, elsősorban a gimnazistáknak. Az első helyezettek, a Géza fejedelem elnevezésű – egyébként legkisebb létszámmal induló – tizenegyedik évfolyamos csapat lett. Név szerint Deák Viktória, Bodó Alexandra, Kovács Máté és Kocsi János.

A feladatuk nem volt könnyű, a teszt összeállítója, Borbás Károly tanár úr , mind a szerzők munkásságára, mind magánéletükre kíváncsi volt.

A kilenc feladat egyikében például egy karikatúra alapján kellet felismerni az illetőt, egy másik próbatételen pedig hallás után, egy műrészlet alapján beazonosítani az adott szerzeményt és megalkotóját... És ez még csak a kezdet.

Nem csak okosak, de még szerények is a vetélkedő nyertesei. Képünkön a Géza fejedelem nevet viselő csapat szégyenlős és kevésbé szégyenlős tagjai: Deák Viktória, Bodó Alexandra, Kovács Máté, illetve Kocsi János... Vagy legalábbis bizonyos részeik (Fotó: Tósoki Attila)

A hét további részében, ugyanis az iskola szinte összes diákja számot ad valamilyen formában tudásáról. December 17-én dallamírás és kottaolvasás, szerdán karácsonyivásár – amely hatalmas népszerűségre tett szert az évek alatt a diákok körében – és Európához kapcsolódó projektnap, csütörtökön pedig egy fergeteges karácsonyi hangverseny a Szent Imre templomban. Zárásként pedig közel kétszáz diák lép színpadra a Szent István emlékév zárórendezvényén a Vörösmarty Színházban.

„Kultúrát nem lehet örökölni, az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” – idézte fel az igazgató Kodály Zoltán szavait, majd elmondta: próbálják ebben a szellemben, ezzel a céllal megtartani – immár húsz esztendeje – a Kodály Hetet.

– A gyerekek – mint általában minden évben – már nagyon várták ezt a programsorozatot. Ilyenkor mindenki izgatott és az egész iskola felélénkül, még mi tanárok is – meséli Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú művészeti Iskola igazgatója, mi pedig nem is csodálkozunk: Itt az év vége, a karácsony, a téliszünet közeledtéről már nem is ejtve szót. A Kodály Héttel pedig garantált, hogy minden tanuló ráhangolódik az ünnepekel teli időszakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!