Hírek

2013.07.11. 14:24

Átadták a Családbarát Önkormányzatok idei díjait

Pázmánd – Tavaly a Fejér megyei település megkapta a Családbarát Önkormányzat Díját. Csütörtökön az idei ünnepélyes díjkiosztó házigazda szerepét töltötte be a Gyerekek Királysága.

Tihanyi Tamás

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2005 óta azoknak a településeknek adja át a Családbarát Önkormányzat Díját, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal erősítik a közösségeket és könnyebbé teszik a gyermeknevelést a hétköznapokban. A díj odaítélése kapcsán többek között olyan szempontokat mérlegelnek, mint amilyen például a családbarát városfejlesztés, az akadálymentesítés, a gyermekvállalást segítő programok léte. Eddig harminc ilyen település kapott elismerést – tavaly éppen Pázmánd, a csütörtöki díjátadó házigazdája. Az idei kitüntetett Ózd, Sárvár és Tata lett.

Az eseményen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy a technikai fejlődés mellett az emberiség történetében mindig újra meg kellett küzdeni a családok társadalmi elfogadásáért. A politikus kijelentette: Magyarországon nem csak a kormány, hanem a civil szervezetek és az önkormányzatok is felismerték, hogy a családokra kell építeni a társadalmat, csak így lehet és így érdemes felépíteni a jövőt. Ezt pedig azoknak is be kell látniuk, akik kül- és belföldön a kormány gazdaságpolitikáját támadják.

Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke annak a jelentőségét méltatta, amit a díjjal elismert önkormányzatok a gyerekeket nevelő családok érdekében tettek, tesznek. Ez azért különösen fontos, hiszen az ilyen településekről vélhetően nem akarnak majd elköltözni a fiatalok. Székely Hajnalka hozzátette, nem csak és elsősorban az ilyen célokra fordított összegek nagyságát, inkább a szándékot és az ötleteket díjazták.

Virányiné Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere arról beszélt, mi minden történt náluk azóta, hogy elnyerték a díjat. Kijelentette, a hagyományok és az igaz értékek mentén őrzik környezetüket, nevelik a fiatalokat a Gyermekek Királyságában. A településvezető hozzátette, „a közöny globalizációja jellemzi korunkat, de nekünk tudni kell, mit kell tennünk”. Szerinte (is) a család a megoldás kulcsa, „optimistán kell várni a jövőt, mert ha sok kis ember jó dolgokat tesz, azzal megváltoztathatjuk a világot”.

Ezután Obbágy Csaba, Ózd alpolgármestere, Michl József, Tata és Kondora István, Sárvár első embere átvette a díjakat és szólt a megjelentekhez. Kondora István Sárvárról azt mondta, településük „öt csillagos”. A gyógyvíz, az ipari potenciál, a természeti környezet, a történelmi múlt öröksége és a helyiek tudása jelenti ezt az öt csillagot. Fontosnak tartja, hogy be tudják mutatni meglévő értékeiket, amelyek között a családoknak is ott kell lenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!